Висшата лига на Англия ще дискутира с нападателя на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг и други играчи проблемите с расизма във футбола, съобщиха от Лигата. 24-годишният Стърлинг, който води битката срещу расизма във футбола, сподели по-рано във вторник, че се надява да говори с официални лица в Английската футболна асоциация и професионалния елит в края на сезона относно справянето с проблема.

„Рахийм взе участие в нашата кампания „Няма място за расизъм“ и ние ще приветстваме възможността да разговаряме с него, и останалите играчи, относно дискриминацията във футбола“, заяви Висшата лига в свое изявление. „Работата по въпроса е наш приоритет“, добавиха от лигата. Миналият сезон Стърлинг обвини секции от британските медии в подклаждането на расизма с негативни портрети на младите тъмнокожи играчи.

Англичанинът бе и обект на расизъм по време на квалификацията за Евро 2020 с Черна гора в Монтенегро през март, като междувременно имаше и други подобни случаи в английския футбол наскоро. Асоциацията, отговаряща за наградите „Футболист на годината“, призова клубовете да им бъдат отнемани девет точки и да играят три мача при затворени врати, ако феновете им са намерени за виновни в расистко поведение.

„Висшата лига и нашите клубове се съгласиха, че докато добрата работа бе поета, повече трябва да се направи в посока на защитата от расизма и подкрепата към играчите“, се казва още в изявлението на Премиършип. „Заедно, ние сме отдадени на подобрението на взаимоотношенията, за да се окуражат повече хора от различни култури и раси да се занимават с треньорство, съдийство и административни роли в спорта“, се завършва в изявлението./БГНЕС