Отборът на Барселона се наложи с 4:0 на Борусия Мьонхенгладбах в последния си мач от груповата фаза на Шампионската лига. С най-съществен принос за успеха се отчете Арда Туран, който направи хеттрик и записа асистенция.

Със спечелените три точки каталунците финишираха на първо място в групата С с 15 точки. Мьонхенгладбах остана трети с 5 пункта и ще продължи изявите си на европейската сцена, но в Лига Европа.

Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналите от бразилския тим Шапеконезе в самолетната катастрофа над Меделин в началото на миналата седмица.

Двубоят бе изгледан от отборът на Ливърпул. Мениджърът на „мърсисайдци“ Юрген Клоп бе завел своите възпитаници, които бяха заели своите места по трибуните на „Камп Ноу“.

Барселона имаше подчертано превъзходство през първото полувреме. Каталунците направиха по-чистите положения, за разлика от своя опонент, който реално не застраши вратата на Яспер Силесен.

Тимът на Луис Енрике поведе след 16 минути игра. Лионел Меси получи топката пред дъгата на наказателното поле, след това нахлу в пеналта, пусна наляво кум Арда Туран. Турчинът върна към аржентинеца, който се разписа за 1:0.

Две минути след това прекрасен шанс за удвояване на резултата се разкри пред домакините. Меси получи нисък пас в пеналта, овладя добре, стреля, но Ян Зомер направи страхотно спасяване.

След почивката домакините отбелязаха бързо два гола. Денис Суарес проби отдясно в 50-ата минута, тръгна да центрира, получи се рикошет при опита да браните на Борусия да изчисти, топката попадна в Арда Туран, който с глава се разписа за 2:0.

Само три минути по-късно Арда Туран бе в прегръдките на съотборниците си. Алеиш Видал центрира по земя малко зад точката за дузпата, където турският халф стреля за 3:0.

Преднината на Барселона набъбна 4:0 в 67-ата минута, когато Туран направи хеттрик. Той получи от Пако Алкасер и записа трети гол на сметката си.

В 73-ата минута Меси застраши вратата на Зомер, но той се справи с вещина.

Същевременно в другия мач от същата група Манчестър Сити и Селтик направиха 1:1. Това бе второ реми между двата състава в рамките на тази кампания, след като първата среща помежду им приключи при 3:3. Срещата започна добре за „детелините“, които поведоха след 4 минути игра. Патрик Роберт направи страхотна индивидуална акция отдясно, нахлу в наказателното поле и отбеляза за 1:0. Радостта на гостите обаче не трая дълго и след 4 минути паритетът бе възстановен.

Нолито изведе добре Ихеаначо, който овладя, освободи пространство пред себе си и се разписа за 1:1.

В 11-ата Пабло Сабалета комбинира с Ихеаначо, чийто удар обаче не сполучи. Малко след това възможност се разкри пред гостите от Селтик, но Муса Дембеле не съумя да се пребори. До края на полувремето „гражданите“ организираха още две добри атаки, но при тях ударите на Ихеаначо и Нолито не намериха целта.

След почивката, в 67-ата минута Нолито отбеляза, но попадението не бе зачетено заради засада.

В 78-ата минута страхотна възможност се разкри пред Грифитс, но ударът му мина встрани. „Детелините“ имаха нова възможност да си тръгнат с трите точки в 83-ата минута. ГариМакай-Стивън излезе на чудесна позиция, отправи изстрел, но Кабайеро се отличи със страхотно спасяване.

В класирането Сити завърши втори с 9 точки. Селтик отпадна от евротурнирите, след като остана последен с 3 пункта.  

Крайно класиране в Група А:

1. Барселона 15 точки

2. Манчестър Сити – 9 точки

3. Борусия Мьонхенгладбах 5 точки

4. Селтик 3 точки