Няма почивка! След спиращите дъха първи два реванша от четвъртфиналите от Шампионската лига във вторник вечерта, сега идва ред и на другите два сблъсъка от тази фаза в тази надпревара. В тях имаме един завързан мач с много въпросителни, като Манчестър Сити - Тотнъм, както и един, чийто изход ще е само за протокола, като Ливърпул - Порто. 

Мърсисайдци свършиха работата си миналата седмица на "Анфийлд", след като надделяха с 2:0 и едва ли ще позволят чак такъв срив на "До Драгао", че да се стигне до отпадането им. Още повече, че съперничеството между двата тима не го предполага. 

Те имат седем двубоя помежду си до момента, като в тях португалските "дракони" още нямат победа. Успехите на Ливърпул са четири, а равенствата три. С оглед формата и класата на двата отбора, нищо не предполага различна развръзка от крайна победа за англичаните. 

Големият коз на Порто ще е завръщането на двама от асовете, които пропуснаха първата среща. Това са железният бранител Пепе и мексиканският му колега Ектор Ерера. Очаква се те да са титуляри и да разрешат част от главоблъсканиците пред наставника Серджо Консейсао. 

Колегата му Юрген Клоп ще може да разчита отново на Анди Робъртсън, но от сметките му отпада Деян Ловрен, който беше повален от вирус. Така в центъра на отбраната за пореден път този сезон ще действат Жоел Матип и Върджил ван Дайк. 

Доста повече интрига има в другия сблъсък от тази фаза. В него на "Етихад" Манчестър Сити ще се опита да навакса изоставането си от едно попадение след първия мач с Тотнъм и така да запази жива мечтата за куадрупъл и да стане първият английски отбор с такова постижение. 

Мениджърът на домакините Хосеп Гуардиола ще може да разчита на почти всичките си основни фигури. Единствениите под въпрос са Олександър Зинченко и стълбът в отбора Фернандиньо, като за тях ще се решава буквално в часовете преди мача. 

Сити е пълен господар в домакинствата си, като има 11 поредни победи и стряска съперниците си на своя стадион. Въпросът е дали "шпорите" ще се поддадат на напрежението и ще се пречупят в на практика последния турнир, в който този сезон ще могат да се борят за трофея. 

Техният мениджър Маурисио Почетино има доста главоболия за този мач, тъй като със сигурност няма да може да ползва двете си големи звезди Деле Али и Хари Кейн. Хари Уинкс, Ерик Дайър и Серж Орие също отпадат от сметките му поради травми. Ерик Ламела пък ще е под въпрос. 

Дали Сити ще продължи мечтата си в похода към куадрупъла, ще разберем съвсем скоро. Едно обаче е ясно, препятствието "Тотнъм" изобщо не е леко и може да причини много мъка на мениджъра Хосеп Гуардиола в Шампионската лига.