УЕФА готви промени в правилата за финансовия феърплей и няма да допуска заобикалянето им. И от Европейската футболна централа са категорични, че ще изхвърлят всеки, който се пробва да я измами по този параграф, независимо колко голямо име е на Стария континент. 

Един от параметрите, който конфедерацията смята да промени, касае разпределението на разходите за трансфери във времето, пише вестник "Билд". Сега платената сума за даден играч може да бъде разпределена като разход във финансовия отчет на клуба за целия срок на договора. След влизането в сила на новите правила, този срок ще е максимум три години. 

Какво означава това? Да вземем като пример най-скъпия трансфер в историята на Неймар в Пари Сен Жермен. За него на Барселона бяха платени 222 млн., а продължителността му е пет години. Това разпределя финансовата тежест върху отчета на французите пред УЕФА в порядъка на 44 млн. евро годишно, що се касае за финансовия феърплей. 

Но при влизане в сила на новите разпоредби, максималният срок ще е три години, което прави по 74 млн. годишно в отчета на Пари Сен Жермен. Т.е., клубът ще трябва да намери финансови постъпления в тази рамка, за да оправдае такъв трансфер в такива мащаби. 

"Правилата за финансовия феърплей ще стават все по-строги. Ако установим отново някакви неправомерни действия от клубовете, ще бъдем максимално пунктуални и ще ги вадим директно от евротурнирите. Независимо за колко големи клубове става въпрос, ще процедираме по този начин", сподели Георг Пангъл пред "Билд", който отговаря за спазването на разпоредните на финансовия феърплей.