Шампионът на Франция - Пари Сен Жермен замени Манчестър Сити начело на класацията за най-мощни финансови клубове. Това показва най-новото изследване на Soccerex Football Finance 100.

Парижани имат финансов индекс от 5,318, който се определя от стойността на състава, материалните активи и наличните финанси на клубовете, както и от потенциалните инвестиции на собствениците и нетния дълг.

Изследването посочва, че Пари Сен Жермен е успял да намали дълговете си със 70 милиона евро през последната година, докато тези на Манчестър Сити са се увеличили с 90 милиона евро.

Германският шампион Байерн Мюнхен допълва челната тройка на най-силните финансови клубове, а английският Тотнъм и испанският Реал Мадрид са другите представители в топ 5. В топ 10 последователно влизат Арсенал, Челси, Ливърпул, Ювентус и Борусия Дортмунд.

Сред водещите клубове в Европа сериозен спад бележи Манчестър Юнайтед, който губи осем позиции и вече е на 16-о място в класацията.

Най-голямо присъствие сред стоте най-мощни клуба има Висшата лига на Англия, която е представена от 18 организации, а на второ място е американската Мейджър Сокър Лига със 17. Изследването поставя ЛА ФК на 18-о място в света, докато градският съперник Лос Анджелис Галакси е на 22-ра позиция.