Аймерик Лапорт е един от най-добрите защитници в Премиършип и затова фактът, че все още няма нито един мач за националния отбор на Франция изглежда невероятен. 

На три пъти централният бранител е бил викан в тима, но така и не е записвал игрови минути. За последно това обаче се случи преди почти две години, през март 2017 за контрола с Испания.

Сега самият Лапорт коментира темата като заяви, че според него причините за липсата на повиквателни са свързани с факта, че Дешан не го харесва.

"Има само един отговор: има треньор и треньорът не ме иска", сподели французинът пред испанската телевизия ETB. "Нямам нищо против него (Дешан), но някой има (проблем) с мен. Това са треньорски решения, но в този случай смятам, че не ме избира поради лични причини."

"Продължавам да работя в моя клуб, който е заложил на мен. Работя всеки ден. Играя на най-високото ниво, за да бъда селектиран, но не мога да направя нищо, ако не ме повикат. Единственият, който може да разреши този въпрос е човекът, за когото говорим - треньорът."

Лапорт произлиза от испанската школа и изкара дълги години в Испания, заради което се говореше, че може да играе и за "ла фурия". Сега обаче такава опция няма, тъй като Лапорт живее в Англия.

"Избрах Франция, защото съм французин, нямам двойно гражданство и няма да искам такова. Дори не знам, дали е възможно."

Защо един от най-добрите защитници в Премиършип не е национал?