В момента в световния футбол парите се държат главно от две групи хора, желаещи да инвестират в него. Арабските шейхове и руските олигарси. Може би защото и двете групи богати хора преди това никога не са притежавали футболната слава, сега са готови да наливат без особени ограничения. Врътват малко повече кранчето за нефта или газа и готово.

Но се оказа, че не е толкова просто. И Слава, Богу! Иначе щяхме да гледаме непрекъснато мача Шейхове vs. Олигарси. Който има повече пари, той печели. Ако схемата беше тази, нямаше как Манчестър Сити да остане зад борда. „Невероятно е този отбор, събрал такива страхотни играчи, да не може да прескочи групите“, възкликна раздразненият от „обективното“ италианско съдийство треньор на Реал Жозе Моуриньо. Невероятно е, но е факт - Сити отпада.

Не можа да помогне дори и съдийското рамо на сънародника. Италианският дует Роберто Манчини - Джанлука Роки стигна само за недостатъчен хикс. И сега харчещият несметните арабски богатства Роберто е на точката на дузпата. Там, откъдето беше изритан ден по-рано един друг Роберто - Ди Матео. Само че от крака на руския олигарх начело на Челси Роман Абрамович. Спечелената от Ди Матео евротитла преди няколко месеца не можа да му послужи като индулгенция.

Ман Сити отпада, Челси - почти. Няма да ги има в директните елиминации на Шампионската лига нито Зенит, нито Спартак Москва, нито Динамо Киев. От сборния отбор на олигарсите и шейховете напред продължават само два тима – Пари Сен Жермен и Шахтьор Донецк.

Не броим Малага и Шалке. Понеже шейхът напусна Малага преди сезона и го остави в дългове, но испанският представител взе, че се класира първи в групата си и без него. А пък Шалке и „Газпром“ са само в спонсорски взаимоотношения.

Напред продължават много от „нормалните“ отбори. Тимове като Борусия Дортмунд, Валенсия, Порто и други, които нямат зад гърба си петролни и газови кранчета.

За щастие футболът все още не се е превърнал в мач между шейхове и олигарси.