Какъв мач, какво чудо! Така може да се опише най-кратко битката между Манчестър Сити и Монако от първите осминафинали в Шампионската лига. За статистиката - домакините от Англия надделяха с 5:3 и направиха крачка към следващата фаза, но емоциите и зрелището за феновете бяха неописуеми. 

Мачът мина през редица обрати, имаше пропусната дузпа, а в битката на големите нападатели Серхио Агуеро и Радамел Фалкао нанизаха по две попадения. Но аржентинецът се отличи и с асистенция във важен момент, докато колумбиецът пропусна от 11-те метра в ситуация, в която можеше да забие ножа дълбоко в сърцето на съперника. 

Иначе Рахийм Стърлинг откри в средата на първата част, но още до почивката Фалкао и Килиан Мбапе направиха пълен обрат. В началото на втората част Тигъра пропиля дузпа, а в 58-та минута Агуеро изравни за 2:2 с първия си гол. 

Последва гениално отиграване на Фалкао и отново Монако дръпна три минути по-късно, но малко батериите на "монегаските" свършиха. След 70-та минута те бяха в истински шок, когато първо Агуеро с удар от воле изравни за 3:3, а после Джон Стоунс и Лерой Сане оформиха крайния резултат в тази зрелищна битка. 

Така Сити взе важна преднина и е с едни гърди напред за реванша на "Луи Втори". Но зрелището в ответния сблъсък на 15 март е гарантирано и все още не може да се каже кой ще е крайният победител. 

Монако еднолично е с най-доброто нападение сред големите

Нови супер битки в елиминациите на Шампионска лига

Следете мача и в рубриката ни LIVESCORE!

Четириног Роналдо гледа Бастия - Монако

Първото положение в този спиращ дъха мач се откри още в 3-та минута пред Рахийм Стърлинг, който излезе сам срещу Даниел Субашич, но стреля в тялото му. В 18-та дойде и шансът за Монако, но излезлият на изгодна ситуация Бенжамен Менди стреля в тялото на Вили Кабайеро. 

Началото на головия трилър беше положено в 26-та минута, а автор на дебютното попадение беше Рахийм Стърлинг. Голямата заслуга обаче беше на Лерой Сане, който навърза трима, направи двойно подаване с Давид Силва и сервира топката на празна врата на Стърлинг. Той от 4-5 метра нямаше как да сбърка. Макар да останаха съмнения за засада, реферите не дадоха такава. 

Но отговорът на "монегаските" не закъсня. В 32-та минута Вили Кабайеро изчисти ужасно една топка и тя стигна до Фабиньо. Той центрира страхотно и качи топката на Радамел Фалкао, който с летящ плонж се разписа за 1:1. 

Малко след това Серхио Агуеро излезе сам срещу Субашич и падна на земята в търсене на дузпа. Реферът обаче му показа жълт картон за симулация. Останаха съмнения дали и този път не е сбъркал, но беше безкомпромисен в решението си и не позволи обсъждане. 

Имаше още няколко положения и пред двете врати, които обаче нападателите пропиляха с лека ръка. Още до почивката обратът беше пълен и "монегаските" смълчаха трибуните на "Етихад".

Тогава Джибрил Сидибе с един пас между централните защитници изведе Килиан Мбапе сам срещу вратаря. Младокът, за когото това е първи мач като титуляр в Шампионската лига, щеше да скъса мрежата с мощния си шут, а Вили Кабайеро беше безпомощен.

В 43-та минута Радамел Фалкао можеше да се разпише за 3:1 при поредната убийствена контра на тима си, но ударът му мина встрани от вратата. Така почивката дойде с гол аванс за гостите от Княжеството. А след подновяването на играта зрелището беше пълна. 

Първо в 50-та минута дойде и едно от най-спорните положения в мача. Радамел Фалкао падна в наказателното поле след единоборство с Николас Отаменди и реферът даде дузпа, макар че не даде подобна такава в средата на първата част за Сити. Колумбиецът застана зад топката, но би твърде слабо и Вили Кабайеро улови без проблем.

Последваха още няколко пропуска, преди в 58-та минута статуквото отново да бъде възстановено. Тогава Рахийм Стърлинг изведе Серхио Агуеро на голова позиция и аржентинецът се разписа с мощен шут, не и без помощта на вратаря Субашич, който изби топката в мрежата си.

Драмата обаче беше далеч от приключване. Само три минути след това попадение Фалкао изкупи греха си за изпуснатата дузпа. Той беше изведен на хубава позиция след 60-метров пас на Фабиньо, подигра се с Джон Стоунс и с прехвърлящ удар направи 3:2.  

Тук някъде приключиха обаче силите на гостите. Техните контри вече не бяха толкова опасни, а постепенно "гражданите" овладяха напълно инициативата. И стигнаха до пълния обрат, пореден в този мач.

В 71-та минута Серхио Агуеро реализира второто си попадение в мача и резултатът стана 3:3. Тогава той получи пас в наказателното поле от Давид Силва и аржентинецът с удар от воле в далечния ъгъл на вратаря се разписа и възстанови статуквото. 

Поредната драма се случи в 77-та минута, когато Сити обърна до 4:3. Тогава след центриране от корнер Яя Туре отклони с глава към далечната греда, където непокрит дебнеше Джон Стоунс и с удара си от 2-3 метра не сбърка, за да се реабилитира за грешките си в отбрана.

Далеч по-комфортно за домакините преди реванша стана в 82-та минута, когато голеадата продължи с осмия гол в нея. Отбеляза го Лерой Сане, който се разписа на празна врата след асистенция на Серхио Агуеро и поредната слаба намеса на защитата на Монако.  

До края на мача имаше хаотичен натиск пред вратата на Сити, а шансовете вече не бяха толкова чисти. Освен един удар на Валер Жермен от дистанция в края на мача, който обаче Кабайеро този път отрази. И така мачът приключи с победа 5:3 за "гражданите", които са с комфортен, но не напълно достатъчен аванс за реванша и интригата остава в пълен план. 

Ето и стартовите състави на двата отбора: 

Манчестър Сити: Вили Кабайеро, Бакари Саня, Рахийм Стърлинг, Серхио Агуеро, Кевин де Брюин, Лерой Сане, Давид Силва, Джон Стоунс, Фернандиньо, Николас Отаменди, Яя Туре;

Резерви: Клаудио Браво, Пабло Сабалета, Фернандо, Дуран Нолито, Хесус Навас, Фабиан Делф, Келеши Иеаначо;

Монако: Даниел Субашич, Фабиньо, Радамел Фалкао, Бернардо Силва, Тиемуе Бакайоко, Джибрил Сидибе, Бенжамен Менди, Андреа Раджи, Камил Глик, Тома Лемар, Килиан Мбапе;

Резерви: Морган де Санктис, Набил Дирар, Жоао Моутиньо, Гуидо Карийо, Валер Жермен, Абду Диало, Алмами Туре.