Наполи все още запази миниатюрни шансове да се класира за осминафиналите в Шампионската лига напролет. Това стана след победата с 3:0 над прекия конкурент за втората позиция Шахтьор Донецк на юг. 

Големият герой за неаполитанците беше звездата им Лоренцо Инсиние, който отбеляза изключително важното първо попадение с невероятно изпълнение в началото на втората част. Крайния резултат оформиха в края Пьотър Зелински и Дрийс Мертенс с попаденията си. Така всичко около втория класирал се напред от тази група ще се реши в последния кръг. 

Тогава украинският шампион приема отдавна класиралия се напред тим на Манчестър Сити, който в този кръг реши да пести сили срещу аутсайдера Фейенорд, но все пак го победи с минималното 1:0. Наполи пък гостува в Ротердам и само победа там, както и загуба на Шахтьор, класира италианците напред. 

Иначе на своя стадион неаполитанците бяха решили да направят всичко, което зависи от тях, за да спасят надеждите си за елиминационната фаза. А това минаваше единствено и само през задължителна победа над коравия съперник. 

Още във 2-та минута Хосе Кайехон се оказа на страхотна позиция да открие резултата, но ударът му беше спасен от вратаря. Коварните украинци никак не се бяха прибрали само в защита и да чакат края на мача, напротив. Те използваха всяка една възможност да огорчат съперника. 

Това можеше да се случи в 10-та минута, когато удар на Тайсон от невероятна позиция мина на сантиметри встрани от вратата. Така, въпреки бурното начало, нулевото статукво се запази. 

До почивката още Инсиние и Марек Хамшик пропуснаха от хубави позиции за Наполи, докато бразилците Марлос, Исмаили и Фред не успяха да се разпишат за Шахтьор и да огорчат препълнените трибуни в Неапол. Така развръзката остана за втората част. 

В нея паднаха и трите попадения. Първото от тях, което даде криле на домакините, дойде в 56-та минута. Тогава Лоренцо Инсиние взе нещата в свои ръце, като навърза трима защитници на украинците и изстреля невероятно силен, точен и техничен удар от границата на наказателното поле който прехвърли вратаря за 1:0. 

Това сякаш пречупи Шахтьор и до края неаполитанците се забавляваха. Пьотър Зелински изпусна няколко възможности, преди да се реабилитира с второ попадение в мача за домакините. То падна в 81-та минута, когато Дрийс Мертенс нахлу в наказателното поле, свърна към непокрития си съотборник малко след дузпата и той щеше да скъса мрежата за 2:0. 

Само две минути по-късно беше сложена и точката на спора. Тогава след едно центриране в наказателното поле Раул Албиол стреля с глава, вратарят изби, но на метър от голлинията и на главата на Мертенс, който се разписа за крайното 3:0. 

След този резултат Шахтьор остава на втората позиция с 9 точки, но вече на три зад него е Наполи. И ако италианците бият Фейенорд навън в последния кръг, а украинците паднат от Манчестър Сити, неаполитанците ще последват английския лидер в следващата фаза. 

Но това може и да не е толкова лесна задача с оглед факта, че "гражданите" вече го удариха на експерименти в тази групова фаза. След като си осигуриха класирането още след миналия кръг, те излязоха без напрежение в мача с Фейенорд на "Етихад" и се задоволиха с минимална победа с 1:0, дошла в последните минути на мача с гол на Рахийм Стърлинг. 

В този мач мениджърът Хосеп Гуардиола пусна играчи като Илкай Гюндоган, Данило, Елиакуим Мангала и Яя Туре, които ползва по-рядко. И това беше нормално, с оглед на класирането, а и на тежките мачове в Премиършип. 

Въпреки това, момчетата му решиха да се забавляват и да атакуват. Те обаче редуваха пропуск след пропуск. Данило, Серхио Агуеро на два пъти и Бернардо Силва пропуснаха за "гражданите" преди почивката, а единственият що-годе добър шанс за холандците тогава беше пред Сам Ларсон, но той не намери вратата. 

Отново той можеше да открие за Фейенорд в 62-та минута от пряк свободен удар, но топката мина на сантиметри над вратата. Пет минути след това пък Яя Туре изпусна за Сити и статуквото се запази. 

Звездите в атаката на англичаните Серхио Агуеро и Габриел Жезус изпуснаха още възможности за домакините, преди най-после резултатът да бъде открит. Рахийм Стърлинг и Илкай Гюндоган размениха няколко светкавични паса в половината на холандците, което позволи на английския национал да нахлуе на скорост в наказателното поле. 

Стърлинг светкавично отигра с превъзходен прехвърлящ удар и отбеляза единственото попадение в този мач. До края не се случи нищо и така Сити взе петата си победа от пет мача, докато Фейенорд още не е записал и точка.