Тотнъм направи грандиозно европейското откриване на новия си "Тотнъм Хотспър Стейдиъм", което не мина и без нотка на тъга. "Шпорите" на Маурисио Почетино постигнаха победа с 1:0 над Манчестър Сити в първия четвъртфинален мач от Шампионската лига. Лондончани нямаха победа над "гражданите" от 2016-а насам, а сегашната дойде и с висока цена под формата на тежка контузия за големия ас Хари Кейн, която може да го извади от строя до края на сезона. В негово отсъствие Хьон-Мин Сон се оказа козът в ръкава на Почетино, като кореецът, който вкара изобщо първия гол на новото съоръжение, сега отбеляза и дебютото за Тотнъм попадение тук в евротурнирите.

Немалка роля за успеха имаше и капитанът Уго Лорис, който в самото начало на срещата отрази дузпа. 32-годишният страж спаси изстрела на Серхио Агуеро, който беше бледа сянка на себе си и пропусна предишните две срещи на своя тим заради мускулна травма. По този начин Лорис има 100-процентов актив при изстрелите от бялата точка срещу себе си от началото на 2019-а година (той спаси такива срещу Лестър и Арсенал във Висшата лига).

Лорис: Тотнъм натискаше до самия край

За мениджъра на гостите Хосеп Гуардиола имаше една-едничка добра новина - висящите с картони Агуеро и Николас Отаменди се опазиха от официални предупреждения и ще бъдат на линия за реванша. Обезателно испанският специалист ще трябва да направи нужните изводи, след като днес беше надигран от тим, който не направи нито един входящ трансфер както през лятото на 2018-а, така и през януарския трансферен прозорец.

Първото полувреме започна с ранен натиск за Сити, който не беше далеч до това да прати срещата в желаната от „гражданите” посока. В 12-ата минута гостите получиха правото да изпълнят дузпа, след като главният съдия Бьорн Кайперс трябваше да разгледа ситуацията с ВАР. В нея Рахийм Стърлинг нанесе шут от границата на наказателното поле, а намиращия се вътре в него Дани Роуз се хвърли на шпагат, за да блокира. Топката обаче срещна високо вдигнатата ръка на крайния защитник и това в крайна сметка се превърна в наказателен удар. Уго Лорис спаси отбора си, плонжирайки вляво и отразявайки точния, ала и твърде лек изстрел на Серхио Агуеро.

Този пропуск сериозно разклати увереността на манчестърци и в следващите минути Тотнъм започна да трупа инерция в разиграванията си. В 24-ата минута Хари Кейн предизвика първото спасяване на Едерсон за вечерта, отправяйки изстрел от около 9-10 метра.

Пет минути по-късно Хари Уинкс отправи никак нелош шут от далечна дистанция, който премина доста близо до дясната сглобка. Извън тези две положения обаче домакините не стигнаха до нещо повече от няколко разбърквания пред вратата на съперника след статични ситуации.

Втората част започна много по-обещаващо. Само секунди след подновяването на играта Гюндоган намери Стърлинг отляво в наказателното поле, а незадоволителният ъгъл спрямо вратата и Трипиър насреща не спряха „седмицата” на Сити да стреля. Лорис реагира отлично, като първо изби и после улови кълбото. Отговорът беше мигновен, защото в следващата атака Хьон-Мин Сон отправи шут от 22-23 метра, който почти свали боята от външната страна на десния стълб. В 50-ата минута отново Сон беше в центъра на вниманието, след като Хари Уинкс отне от Гюндоган, а сетне комбинира с корейския си съотборник. Сон навлезе в пеналта и стреля покрай Делф без да затрудни особено Едерсон.

Десет минути след началото на полувремето Тотнъм остана без голямата си звезда. Хари Кейн пострада заради желанието си да се сбори с Делф за спорна топка точно пред двете скамейки. Играчът на Сити стигна първи и изрита кълбото с всички сили в тъч, а после стъпи право върху левия глезен на Кейн. Нападателят изпита такива болки, че изобщо не направи опит да се върне на терена, а на куц крак и подкрепян от двама души от треньорския щаб влезе в тунела към съблекалните.

Този епизод значително поохлади ентусиазма в редиците на домакините, които прекараха следващите 20 минути в нещо като транс. Сити също не показа особени признаци на подобрение в играта си, като вътрешните халфове Давид Силва, Фернандиньо и особено Илкай Гюндоган започнаха често да грешат подавания.

Така се стигна до 78-ата минута, когато защитния вал на „небесно сините” забрави за присъствието на Сон отдясно. Той получи леко дълъг пас от Кристиан Ериксен и имаше трудности да стигне топката, но я спря на самата голлиния и до вратарското поле. Кореецът се спря и обърна, след което финтира и опиталия да го пресира Делф. Последва не най-добрия шут по диагонала от около 7 метра, а Едерсон позволи на топката да мине под тялото му – 1:0.

Това беше 40-ият мач на Сон през сезона и неговият 18-и гол във всички турнири. За сравнение през миналата кампания той вкара същата бройка попадения, но в 53 срещи.

Ревашът на "Етихад" ще се играе след 8 дни или иначе казано - на 17 април.

ТОТНЪМ – МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:0

1:0 Хьон-Мин Сон 78'

Тотнъм (4-2-3-1): Уго Лорис /к/ - Киърън Трипиър, Тоби Алдервейрелд, Ян Вертонген, Дани Роуз – Хари Уинкс (81' - Виктор Уаняма), Муса Сисоко – Деле Али (86' - Фернандо Йоренте), Кристиан Ериксен, Хьон-Мин Сон – Хари Кейн (58' - Лукас Моура);

резерви: Пауло Гацанига; Давинсон Санчес, Виктор Уаняма, Фернандо Йоренте, Хуан Фойт, Лукас Моура, Бен Дейвис.

Мениджър: Маурисио Почетино

Ман Сити (4-3-3): Едерсон Мораес – Кайл Уокър, Николас Отаменди, Аймерик Лапорт, Фабиан Делф – Илкай Гюндоган, Фернандиньо, Давид Силва /к/ (89' - Кевин де Брюин)– Рияд Марез (89' - Лерой Сане), Серхио Агуеро (70' - Габриел Жезус), Рахийм Стърлинг;

резерви: Ариянет Мурич; Венсан Компани, Джон Стоунс, Кевин де Брюин, Лерой Сане, Габриел Жезус, Фил Фодън.

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Стадион: „Тотнъм Хотспър Стейдиъм” (Лондон, Англия)

Главен съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)

-----

Най-интересното от мача минута по минута:

90+6' - КРАЙ НА МАЧА! Тотнъм взе минимален аванс преди реванша в Манчестър след 6 дни. На този етап полуфиналът е една идея по-близо за "шпорите".

90+5' - Лорис стана виновник за напрежение пред вратата му. Стражът на домакините излезе да боксира центриране на Де Брюин от пряк свободен удар. Французинът обаче изби топката директно нагоре и трябваше бързо да се връща на голлинията. Фернандиньо спечели спора за високата топка, ала изстрелът му прелетя високо над целта.

90+3' - Тотнъм изпусна златна възможност тук! Дани Роуз се пребори с Фернандиньо и продължи атаката отляво. Той центрира към далечната греда, където Сон отново беше непокрит. Умората пролича в действията на корееца, който се приближи до аутлинията и накрая центрира твърде слабо в ръцете на Едерсон.

6 минути добавено време към срещата.

87' - Опит на Сон за атрактивен гол. Той получи топката пред наказателното поле отдясно и тръгна да играе със самочувствие срещу Делф. Кореецът нанесе тежък шут от 15-16 метра, който обаче отлетя високо към трибуните.

78' - ГОЛ ЗА ТОТНЪМ - 1:0! Хьон-Мин Сон отново е човекът с първия гол за Тотнъм на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм", този път в евротурнирите! Кореецът получи пас отдясно в пеналта и имаше трудности да догони топката, но го стори точно на самата аутлиния. После се обърна към вратата и финтира Делф, за да нанесе шут от около 7 метра. Изстрелът не беше добре насочен, ала Едерсон позволи на топката да мине под тялото му.

76' - Добър рейд на Стърлинг отляво. Английският национал нахлу в наказателното поле и пусна къс пас към Давид Силва. Испанецът опита шут от точката на дузпата, ала беше блокиран от бранител на Тотнъм.

72' - Доста неточен шут от дистанция на Делф, който обаче като нищо можеше да се превърне в асистенция към Давид Силва. Халфът се изстреля на спринт и изскочи на редовна позиция, като може би крачка-две не му стигнаха, за да засече.

58' - Лукас Моура вече зае мястото на Хари Кейн, а феновете на Тотнъм очевидно ще освиркват Делф при всяко докосване до топката оттук до края на мача.

55' - Ужасяващи новини за Тотнъм, след като Хари Кейн директно пое към тунела, подпомаган от двама души от треньорския щаб. Той опита да се сбори с Фабиан Делф за спорна топка до тъчнилията. Делф стигна първи и я изрита, а при стъпването намери право левия глезен на Кейн. Таранът видимо изпита сериозни болки и дори не направи опит да продължи.

50' - Още един шанс за Тотнъм! Хари Уинкс обезоръжи Гюндоган в центъра, а няколко докосвания до топката по-късно тя беше в Сон отдясно. Кореецът нахлу в наказателното поле и стреля покрай Делф в търсене на далечния долен ъгъл. Още една уверена намеса от Едерсон.

48' - Моментален отговор от Тотнъм! Хьон-Мин Сон напредна на скорост към дъгата и от около 23 метра шутира фалцово с левия си крак. Топката без малко да свали боята от десния стълб зад Едерсон, като прелетя в аут.

46' - Спасяване на Уго Лорис! Само секунди след началото Рахийм Стърлинг получи пас от Гюндоган отляво в наказателното поле. Английският национал веднага шутира по диагонала, а Лорис трябваше да спасява с една ръка.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Без смени и в двата състава.

45+3' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Тотнъм все още не може да оползотвори импулса след изпуснатата от съперника дузпа. 

42' - Опит на Дани Роуз с левия крак да обстрелва по тревата от пряк свободен удар. Топката беше на метър пред границата на пеналта, но значително встрани. Роуз опита да бие покрай стената и не затрудни особено Едерсон.

40' - Откровен опит за провокация на Фернандиньо срещу Кейн, заради който бразилецът спокойно можеше да види жълт картон. Той връхлетя Кейн с ръце в тила при битка за висока топка, а при приземяването подпря лакътя си отново там. После играчът на Сити се изправи, подпирайки се върху главата на Кейн, който почти си изпусна нервите.

37' - Голямо разбъркване в наказателното поле на Сити след един неуспешен опит на Кристиан Ериксен да стреля директно от пряк свободен удар. Топката срещна стената и се върна при датчанина, който опита нов изстрел, този път по земя. Кълбото беше овладяно от Кейн с гръб към вратата, затова таранът пусна вдясно за Хьон-Мин Сон. Кореецът центрира пред вратарското поле, където Отаменди отби право към Трипиър. Опитът за воле на последния беше потресаващо неточен, а в мига, в който Сон подгони топката към тъчлинията реферът прекъсна всичко със засада.

31' - Илкай Гюндоган центрира доста добре топката от пряк свободен удар, отсъден отдясно и в близост до централната линия. Той намери съвсем непокрит Отаменди при далечната греда. Аржентинецът нанесе точен изстрел с глава, който не доведе до неприятности за Лорис, а имаше отсъдена засада.

29' - Опит на Хари Уинкс от дистанция. Английският полузащитник не се стресна от разстоянието - около 24-24 метра - и опитът му не премина чак толкова далеч от дясната сглобка.

24' - Спасяване на Едерсон! Тотнъм определено играе с повече увереност от пропуснатата дузпа насам. Защитата на Сити тук не очакваше авантажа на Бьорн Кайперс, който вместо да спре играта за фаул срещу Деле Али, остави последният да продължи. Той комбинира с Кейн в наказателното поле, а последният нанесе шут от 8-9 метра. Едерсон показа, че не се е поддал на общото невнимание и изби встрани.

13' - НЕВЕРОЯТЕН ЛОРИС! Капитанът на Тотнъм беше на линия, когато беше нужен най-много! Серхио Агуеро насочи изстрела си към долния ляв ъгъл, ала стреля твърде слабо. Френският страж на "шпорите" се хвърли и отби встрани за масова радост по трибуните на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм".

12' - ДУЗПА ЗА СИТИ! С помощта на ВАР Бьорн Кайперс назначи наказателен удар за гостите и вдигна жълт картон на Дани Роуз. Последният се хвърли на шпагат да блокира шут на Стърлинг от границата на наказателното поле, но вдигна дясната си ръка твърде високо и именно с нея спря движението на топката.

8' - Първа опасна атака за Тотнъм. Деле Али с триково поемане на топката си отвори място за пас по лявото крило към Муса Сисоко. Французинът центрира меко към точката на дузпата, където Али опита да стреля от воле. Топката премина доста над напречната греда, ала шансът беше налице.

1' - Още в първите секунди на мача Стърлинг успя да разчесе защитата на Тотнъм с пас отляво за Давид Силва. Още преди испанецът да стреля във външната страна на мрежата прозвуча сигнал за засада.

1' - НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за гостите от Манчестър Сити.

Още веднъж стартовите състави на двата отбора: