Воден от Рахийм Стърлинг Манчестър Сити еднолично излезе начело в класирането на група С от Шампионската лига. На своя „Етихад” тимът на Хосеп Гуардиола победи Динамо Загреб с 2:0 и така пое командването.

Хърватите изненадаха футболния свят миналия месец, когато разгромиха Аталанта с 4:0 на свой терен и в немалки периоди успяваха да се противопоставят на „гражданите”. Този път обаче изненадите бяха изключени и само огромния брой пропуски лиши манчестърци от по-категорична победа. След леко аристократично първо полувреме появилият се от пейката Рахийм Стърлинг бе човекът, който зададе верния тон с откриващия гол, а в продължението на мача асистира за друга резерва в лицето на Фил Фодън.

Така Сити събра 6 точки на върха в групата и все още няма допуснат гол. Динамо Загреб остава втори с 3 точки, колкото има и Шахтьор Донецк след победата 2:1 над Аталанта по-рано във вторник вечер.

Първото полувреме не предложи изненада в подхода на Манчестър Сити, който логично се хвърли в атаки още от първата минута. Тимът на Ненад Биелица, макар и построен с 5-има души в отбрана, скоро започна да се задъхва и да инкасира опасни ситуации пред вратата на Доминик Ливакович.

Още в 13-ата минута Серхио Агуеро направи нетипичен пропуск, когато беше изведен съвсем сам срещу вратаря. Ливакович по чудесен начин парира топката, която остана у аржентинеца. Агуеро веднага върна по-назад за Илкай Гюндоган, чийто изстрел беше блокиран, а накрая Бернардо Силва с много сила изпрати топката на сантиметри над гредата.

В 17-ата минута португалецът отново се оказа на стрелкова позиция след блокиран шут на Агуеро, който преди това бе преминал покрай няколко души в пеналта. И този път поливалентният Силва изпрати топката над целта.

Четири по-късно гостите от Хъртавия показаха зъби, като Дино Перич успя да спечели високата топка при центриране от ъглов удар и нанесе хубав изстрел с глава. Едерсон Мораес внимаваше и успя да спаси.

В 22-ата минута Давид Силва проби отляво и извади топката извън наказателното за Гюндоган, който стреля без излишно забавяне и разтресе напречната греда. Две минути по-късно всички на „Етихад” се питаха как техните любимци все още не водят. Топката беше центрирана в наказателното поле и Агуеро я докосна така, че тя да попадне право у краката на Давид Силва. Намирайки се на броени метри от вратата испанският ветеран стори по-трудното, като стреля в аут покрай страничния стълб.

Тези пропуски оказаха своето негативно влияние върху играта на Сити, който не успя да създаде кой знае колко други положения до почивката. И след нея в играта на „гражданите” се промъкна известна нервност, която приключи в 66-ата минута с попадението на Стърлинг. Десет минути след появата си на терена англичанинът и Рияд Марез разиграха двойно подаване на толкова висока скорост, че защитата на Динамо просто нямаше как да противодейства, а Стърлинг завърши хладнокръвно – 0:1.

В 79-ата минута Агуеро пропиля поредния златен шанс тотално да лиши мача от интрига, а секунди по-късно домакините имаха претенции за дузпа заради предполагаемо нарушение срещу Илкай Гюндоган. След консултация с ВАР съдиите прецениха, че повод за назначаване на наказателен удар няма.

Четири минути преди края Рияд Марез беше близо до втория гол, а Динамо отново имаше един бляскав Ливакович под рамката. Дори и той обаче нямаше как да се намеси в петата минута от продължението, когато Рахийм Стърлинг блесна с интелигентен пас за резевата Фил Фодън. Юношата на Ман Сити бе влязъл в игра само преди 2-3 минути, но нямаше никакви трудности да отбележи за крайното 2:0.;

В следващия кръг от турнира Манчестър Сити приема аутсайдера Аталанта, докато Динамо Загреб гостува на Шахтьор Донецк.