Манчестър Сити изпрати историческа нощ в Шампионската лига, където се класира за 1/4-финалите след най-изразителната победа на европейска сцена в своята история. В мача-реванш срещу Шалке 04 играчите на Хосеп Гуардиола не демонстрираха и капчица милост, съкрушавайки и без друго плахите надежди на германците с бруталното 7:0. Така общият резултат от двата мача набъбна до 10:2 в полза на „гражданите” и за ужас на страхотните фенове на германците, които сътвориха истинско шоу по улиците на Манчестър в часовете преди двубоя.

Лерой Сане написа история на гърба на бившия си тим

Бесните фенове на Шалке строиха своите за обяснение

В тази голеада трудно може да бъде отличен само един футболист на Сити. Серхио Агуеро вкара успокояващите 2 гола, а след това на сцената излезе Лерой Сане. Бившият кадър на „кралско сините” ги срина с 1 попадение и 3 асистенции на сметката си. Бернардо Силва също отбеляза и даде голов пас, а резервите Фил Фодън и Габриел Жезус намериха начин да попаднат сред безкрайния списък на голмайсторите, където фигурираше и името на Рахийм Стърлинг.

Максималистът Пеп намери кусури на Сити и след 7:0

Колкото и да бе болезнена загубата за "кралско сините", до голяма степен те си заслужиха всяка доза страдание, изтърпяна през тези злополучни 90 минути. Възпитаниците на Тедеско завършиха с мача с един-единствен (и неточен) шут, което беше твърде малко за отбор, дошъл с намерението да отбележи най-малко 2 гола, за да има някакъв шанс. В нито един миг гостуващият тим не успя да постави под напрежение машината на Гуардиола. "Гражданите" пък бяха излезли да преподават лекция на тема "Извеждащи пасове и тяхното приложение във футболната игра".

Още първата опасна атака на Сити - в 14-ата минута - можеше да завърши с гол, ако Серхио Агуеро не бе подценил ситуацията. Аржентинецът нацели левия стълб пред почти празната врата и покрай отчаяния шпагат на Бенжамен Стамбули. Той се реваншира в 35-ата минута, когато откри с елегантен изстрел от дузпа, отсъдена за нарушение на Джефри Брума срещу Бернардо Силва. От бялата точка голмайстор №1 за всички времена на Сити копна топката в центъра - 1:0.

Само три минути по-късно Кун Агуеро отново беше в прегръдките на своите. Рахийм Стърлинг се измъкна на ръба на засадата, напредна в наказателното поле и с пета остави към Агуеро, който превърна защитниците на Шалке в зрители с изстрел между краката на вратаря Ралф Феерман - 2:0.

В 43-ата Сане стартира своята футболна ария. Олександър Зинченко с интелигентно подаване извади от строя Уестън Маккени, а това позволи на Сане да нахлуе по диагонал спрямо вратата. Лявото крило на "гражданите" безмилостно реализира с фин изстрел по тревата - 3:0.

През втората част Сити не намали темпото, като в 53-ата минута гол на Сане първо беше отменен чрез ВАР, а в 56-ата голът на Рахийм Стърлинг поначало беше отменен, но след това зачетен чрез новата система. Повторенията ясно показаха, че английският национал беше точно на една линия с предпоследния в отбрана за Шалке Брума, с което резултатът набъбна - 4:0.

Дори последвалите тактически смени на ветераните Агуеро и Давид Силва не се отразиха на нивото, което Сити демонстрираше. Настроението по трибуните достигна нов пик в 71-ата минута, когато Сане намери Бернардо Силва при точката на дузпата, а португалецът стреля прецизно в долния ляв ъгъл за 5:0.

Сане още веднъж влезе в ролята на архитект 7 минути по-късно, когато изведе Фил Фодън сам срещу вратаря, а английският талант финтира със самочувствие и отбеляза на празна врата - 6:0.

Точката на головото шоу сложи Габриел Жезус в 84-ата минута, макар че при неговият изстрел, колкото и силен да беше той, вратарят Ралф Феерман трябваше да се намеси по-успешно.

Реферът Клеман Тюрпен не удължи излишно мъчението за "кралско сините", като даде края на мача в мига, в който часовникът му отброи края на 90-ата минута.

МАНЧЕСТЪР СИТИ – ШАЛКЕ 04 7:0 (3:2 в първия мач)

1:0 Серхио Агуеро 35'-д.

2:0 Серхио Агуеро 38'

3:0 Лерой Сане 43'

4:0 Рахийм Стърлинг 56'

5:0 Бернардо Силва 71'

6:0 Фил Фодън 78'

7:0 Габриел Жезус 84'

Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон Мораес – Кайл Уокър, Данило, Аймерик Лапорт (72' - Фабиан Делф), Олександър Зинченко – Бернардо Силва, Илкай Гюндоган, Давид Силва /к/ (64' - Фил Фодън) – Рахийм Стърлинг, Серхио Агуеро (64' - Габриел Жезус), Лерой Сане;

резерви: Ариянет Мурич; Джон Стоунс, Фабиан Делф, Рияд Марез, Фил Фодън, Камерън Хъмфрейс;

Треньор: Хосеп Гуардиола

Шалке 04 (4-5-1): Ралф Феерман /к/ - Джефри Брума, Бенжамен Стамбули, Салиф Сане, Бастиан Очипка – Уестън Маккени (74' - Хамза Мендил), Йевхен Коноплянка, Суат Сердар, Набил Бенталеб, Гуидо Бургщалер (79' - Седрик Тойхерт) – Бреел Емболо (69' - Стивън Скшибски);

резерви: Александър Нюбел; Хамза Мендил,Себастиан Руди, Раби Матондо, Ахмед Кутуджу, Стивън Скшибски, Седрик Тойхерт;

Треньор: Доменико Тедеско

Стадион: „Етихад” (Манчестър, Англия)

Главен съдия: Клеман Тюрпен (Франция)

-----

Най-интересното от развоя на мача минута по минута:

90' - КРАЙ НА МАЧА. Изключително удачно решение на съдията Тюрпен, който не даде и секунда продължение. Манчестър Сити е четвъртфиналист в Шампионската лига. след най-голямата си в числово отношение победа на европейската сцена.

84' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 7:0! Габриел Жезус също няма да си тръгне с празни ръце. Този гол обаче до голяма степен виси на съвестта на вратаря Феерман, който можеше да се намеси далеч по-умело при изстрела на бразилеца от около 16-17 метра.

79' - Само секунди по-късно Фодън отново беше близо до гола! Младокът получи твърде много пространство пред дъгата и моментално нанесе шут с десния крак. Феерман обра овациите с виртуозно спасяване с една ръка.

78' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 6:0! Трибуните са във възторг, защото талантът от школата Фил Фодън вкара със самочувствие. Цяла вечер Сити изнася показно на Шалке по отношение на пасовете в коридор, а Сане записа 3-а асистенция. Фодън изскочи сам срещу Феерман, финтира го и вкара на празна врата.

71' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 5:0! Лерой Сане с втора асистенция. Той отмъкна топката в половината на Шалке, а след разиграване между Фодън и Зинченко я получи отново вече отляво в наказателното поле. Последва пас към точката на дузпата, а Бернардо Силва беше на линия, за да отправи завършващ удар. Топката срещна основата на лявата греда и се оплете в мрежата.

64' - Пеп даде ясен сигнал, че оттук нататък мачът е само формалност за него. Опитните ветерани Давид Силва и Серхио Агуеро бяха извадени от игра, за да се появат на терена надеждата Фил Фодън и Габриел Жезус.

56' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 4:0! Този път реферите първо отмениха попадението на Стърлинг, преди ВАР да им помогне за вярното решение. Лерой Сане получи отляво и отново надигра Маккени, като центрира изключително прецизно по тревата. Рахийм Стърлинг беше на една линия с предпоследния в отбрана за гостите Джефри Брума, след което с мощен шут по диагонала прониза горния десен ъгъл. Страничният рефер първоначално се заблуди и развя флаг за засада, но неточността бързо беше коригирана. Главният съдия Клеман Тюрпен дори не трябваше да гледа сам повторенията, за да промени отсъждането и да признае гола.

53' - Отменен гол за Сити! Лерой Сане този път се измъкна през центъра и отбеляза, като първо финтира вратаря. Реферът Клеман Тюрпен обаче отмени попадението след бърза консултация с ВАР, който потвърди засадата на германеца.

51' - Лерой Сане тук пожали своя бивш тим! За пореден път от началото Сити матира отбраната на Шалке по един и същи начин. Гюндоган метна дълъг пас по лявото крило, който Сане подгони и Маккени отново беше обречен. Фланговият футболист на "гражданите" нахлу под ъгъл в наказателното поле, приближи се до вратата и опита да намери далечния долен ъгъл. Изстрелът му обаче излезе много, много неточен.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите на гостите подновиха играта от центъра.

45+2' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Ако се съди по настроението сред футболистите на Шалке, те не изгарят от желание да излизат на терена за втората част. Към момента общият резултат е 6:2 в полза на Сити, така че гостите се нуждаят от чудо под формата на 5 безответни гола.

45+2' - Спасяване на Феерман! Стърлинг отново се оказа проблем за левия фланг на защитата на Шалке. Англичанинът получи на скорост в пеналта и макар да стигна почти до аутлинията, силният му шут принуди вратаря да действа на сигурно.

43' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 3:0! Лерой Сане отново вкара на бившия си тим! Зинченко се отчете с асистенция, като интелигентно подаде в дълбочина, което елиминира Уестън Маккени, а Сане се възползва от чутовната си скорост, за да излезе съвсем сам срещ вратаря. Германският национал технично плъзна топката в далечния ъгъл и не се зарадва на попадението.

38' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 2:0! Стърлинг беше на ръба на засадата, когато получи дълга топка отдясно. Той я стигна в наказателното поле, където Стамбули го притисна, но звездата на Сити с пета пусна към Агуеро. Аржентинецът овладя до вратарското поле и от остър ъгъл прокара топката през краката на Феерман. Голът беше потвърден и чрез системата ВАР.

38' - Шанс за контраатака пред Шалке. Суат Сердар напредна с топка в краката до наказателното поле на Сити, откъдето опита шут, който прелетя далеч от лявата греда.

35' - ГОЛ ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ - 1:0! Агуеро технично копна топката в центъра на вратата, с което вече има 12 гола в последните си 12 мача за "гражданите".

Очевидно дузпата остава в сила, след като Тюрпен проведе кратък диалог по слушалката с видео асистент арбитъра.

33' - ДУЗПА ЗА МАНЧЕСТЪР СИТИ! Илкай Гюндоган опита да даде диагонален пас за Бернардо Силва зад гърба на защитниците, а Джефри Брума постави ръка върх тялото на португалеца, който се свлече на тревата и вдигна ръце. Реферът Клеман Тюрпен отсъди наказателен удар и санкционира холандския защитник с жълт картон, въпреки протестите на почти всички футболисти на "кралско сините".

31' -  Опит на Агуеро да обстрелва целта, но право в ръцете на Феерман. Мачът продължава да бъде изключително миролюбив.

Вече почти 20 минути футбол на "Етихад", а Шалке не е направил дори плах опит да притисне Сити. Очевидно респектът на "кралско сините" спрямо домакините е огромен. Тимът на Тедеско играе плътно групиран в собствената си половина. Това развитие до момента задоволява "гражданите", които без проблем правят серия точни подавания и не играят на най-висока скорост.

14' - Какъв шанс пред Манчестър Сити - греда на Агуеро! Тихите първи минути определено приспаха бдителността на Шалке. Кайл Уокър с дълъг пас по тревата отдясно намери Рахийм Стърлинг, който не бе в засада и веднага се устреми навътре в наказателното поле по аутлинията. Английският национал успя да подаде ниско покрай излезлия да го пресрещне вратар, а Агуеро трябваше да бъде по-концентриран въпреки хвърлилия се на шпагат Стамбули. Аржентинецът улучи десния страничен стълб на зейналата врата и се хвана за главата.

1' - НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за домакините от Сити.

Изпълнението на химна на Шампионската лига премина под станалите вече традиционни освирквания на "Етихад". Феновете на Манчестър Сити отдавна питаят особена неприязън към УЕФА, а последните разследвания на европейската футболна централа - наред с тези на ФИФА, ФА и Висшата лига - срещу клуба заради потенциални нарушения на Финансовия феърплей едва ли са повод за затопляне на взаимоотношенията.

Още веднъж стартовите състави на Гуардиола и Тедеско: