Съвсем пресният шампион на Англия Манчестър Сити ще остане зад борда на Шампионската лига през следващия сезон. Поне така твърди американското издание „Ню Йорк Таймс”.

Медалите за победителите в Англия

Изданието се е добрало до информация от собственици източници, че инспекторите на УЕФА, които вече от няколко месеца разследват клуба, ще поискат налагане на най-тежкото възможно наказание за „гражданите”. Причината са нарушения на правилата за Финансовия феърплей и по-специално секцията от тях, която се занимава с начините на спонсорство.

Пеп благодари на Ливърпул за "най-тежката си титла"

„Ню Йорк Таймс” се позовава на разработки на „Футбол Лийкс”, като от публикуваните документи става ясно едно – от Сити са направили опит да заобиколят Финансовия феърплей чрез замаскиране на финансови инжекции, идващи директно от Обединените арабски емирства. Това е ставало чрез спонсорски договори с компании като „Етихад”, която по принцип се води основен спонсор на отбора.

Компани: Ливърпул беше страхотен, не заслужаваше да загуби титлата

Има сигнали, че УЕФА ще следи изключително стриктно за съблюдаването правилата на Финансовия феърплей и ще наказва с огромна строгост доказаните провинения. Очаква се дори най-големите клубове да понесат съответните последствия, ако не спазват регулациите. Тази линия на поведение е следствие на предишните скандали с изтекли през „Футбол Лийкс” документи, които не бяха предназначени да станат достояние на широката общественост.