Изключителното зрелище, което ни предложиха отборите на Манчестър Сити и Тотнъм в Шампионската лига в сряда вечер предизвика много емоции и коментари. Дни след страхотния двубой, който завърши при успех с 4:3 за домакините, все още продължават полемиките около спорните ситуации в мача, които в крайна сметка повлияха и на резултата.

Сити победи Тотнъм, но въпреки това отпадна от надпреварата, след като загуби първия мач в Лондон с 0:1.

Гол на Фернандо Йоренте бе зачетен след използването на системата за видеоповторения, а след използването на същата, попадение на Рахийм Стърлинг в продължението на мача бе отменено заради засада.

Докато положението с нападателя на Сити бе красноречиво след гледането на видеоповторенията, то същото не може да се каже за гола на Йоренте, при който той игра с ръка. Споровете за това все още продължават, като мнозина вярват, че реферът Джунеит Чакър е бил подведен, тъй като не е имал възможността да изгледа записи от всички камери на стадиона. И това наистина е така. Системата ВАР не може да използва всички възможни камери, които излъчват срещата, а за сметка на това използват точно определени и то много малко на брой.

Чакър дълго разглежда положението, а след това недоуми, че изобщо има някакви спорове и зачете гола. При едно от повторенията на телевизията, предаваща пряко мача обаче, ясно се вижда, че Йоренте играе с ръка преди топката да се удари в хълбока му и да влезе във вратата. Камерата е разположена точно зад вратата и контактът между топката и ръката на Йоренте се вижда много ясно. Твърди се обаче, че реферът Джунеит Чакър не е имал възможността да изгледа видео от тази камера и именно там е бил подведен.

Тук изниква въпросът и тълкованието на цялата ситуация, и дали играта с ръка на Йоренте е била умишлена или не. От следващия сезон този въпрос ще отпадне, тъй като правилото ще бъде променено изцяло и всяко докосване на топката с ръка, независимо от нейната позиция, ще бъде отсъждано за нарушение.

Вижте видеото, на което ясно си личи, че Фернандо Йоренте играе с ръка в наказателното поле на Манчестър Сити: