Манчестър Сити регистрира четвъртата си победа в групите на тазгодишното издание на Шампионската лига, надделявайки с 2:1 над аутсайдера Хофенхайм в шести мач от група F. Андрей Крамарич даде аванс на отбора от Зинсхайм в 16-ата минута, но в първата минута на продължението от първата част Лерой Сане изравни резултата с блестящо изпълнение. Второто полувреме пък Сити бе категоричният доминант на "Етихад" и 61-ата минута стигна до пълен обрат, а точен бе отново Сане. Резултатът можеше да е много по-изразителен, но къде разсеяни дела на атакуващите футболисти на Хосеп Гуардиола, къде вездесъщи намеси на Оливер Бауман запазиха този резултат в Англия. В най-възловия мач в последния ден от груповата фаза на ШЛ пък Шахтьор направи равенство - 1:1, с Лион и по този начин френският гранд стана последният отбор, който отива на 1/8-финалите в турнира. Бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораес даде превес на "миньорите" в 22-ата минута, ала Набил Фекир вкара грандиозно попадение в 65-ата минута. То се оказа достатъчно за тима на Бурно Женесио да хване "последния влак" за елиминациите в най-комерсиалния футболен турнир.

30 снимки

Донякъде учудващо, но Хофенхайм стартира по-силно на „Етихад”, като Андрей Крамарич стреля от воле в 12-ата минута, ала ударът му премина над напречната греда. Две по-късно отново нападателят на Хофе напредна през защитата на англичаните и отправи мощен изстрел, който премина встрани от вратата на Едерсон.

Секунди по-късно обаче Андреас Екберг посочи бялата точка за германците, след като Аймерик Лапорт свали в наказателното поле капитана на Хофе Бенямини Хубнер. Зад топката застана Крамарич, който откри резултата в 16-ата минута – 1:0 за Хофе.

Три по-късно обаче Габриел Жезус разтресе десния страничен стълб на германците, след като засече топката от корнер, а стражът на германците остана „замръзнал” на голлинията. В 21-ата минута обаче Джон Стоунс засече центриране от свободен удар и отправи добър удар с глава, който обаче бе в средата на вратата и Оливер Бауман уверено улови. В 34-ата минута Отаменди стреля с глава, а топката облиза напречната греда на гостите.

Така се стигна до първата минута на добавеното време от първата част, когато Лерой Сане зарадва английските фенове. Германският полузащитник изпълни превъзходен пряк свободен удар, прехвърляйки стената, а топката влетя зрелищно във вратата на Бауман – 1:1.

Тимът на Хосеп Гуардиола бе повече от категоричен през втората част, като ситуациите пред Бауман идваха една след друга. Грандиозен пропуск сътвориха „гражданите” в 56-ата минута. Хофе изпълни корнер, след което топката бе изчистена а в по-задни позиции германците не бяха оставили и един човек. Това даде възможност на Стърлинг да направи 50-метров спринт. Той комбинира със Сане, а той получи помощта на Бернардо. Сане прецени да комбинира с португалеца, без да избере да стреля в опразнената врата, а някак Бауман направи спасяването на вечерта. Две по-късно Нелсон получи топката зад Зинченко и стреля от малък ъгъл, но Едерсон блокира удара на германците.

Така се стигна до 61-ата минута, когато Сити сътвори чудовищна контраакция. Сане се втурна скоростно отляво и пусна надясно към Стърлинг. Той веднага му върна топката в наказателното поле, а германецът с левия крак даде първия аванс на „гражданите” в срещата.

Десетина минути по-късно Сане комбинира с Фабиан Делф, който отправи топовен удар от 25 метра, който обаче спря в трибуните. В 84-ата Стърлинг имаше шанс да сложи точка на спора в Манчестър, след като получи прекрасен пас отдясно от Фил Фодън. Английският национал стреля от десетина метра, но ударът му мина на сантиметри край десния страничен стълб на Хофе.  По този начин Сити затвърди първата си позиция в група F, като завърши с 13 точки. Хофенхайм пък от своя страна остава поледен с едва три пункта. По този начин английският шампион ще чака на жребия в понеделник възможните съперници от другите групи, които завършиха втори.

В най-възловия мач от втория ден в ШЛ се срещнаха отборите на Шахтьор Донецк и Лион. Двата отбора трябваше да определят последния осминафиналист в турнира. Срещата в Киев завърши 1:1, което устройва напълно френския отбор и така оформи 16-те най-добри отбора в Европа. Екснападателят на ЦСКА Жуниор Мораес „взриви” емоциите на феновете в украинската столица, след като откри резултата в 22-ата минута. Исмаили влезе в наказателното поле отляво и пусна по земя към Мораес. Той овладя с десния крак и с удар по земя даде аванс на „миньорите”.

17 снимки

До края на мача обаче отборът на Бруно Женесио наложи тотален натиск, а Набил Фекир отправи прелестен удар в 65-ата минута, за да прати топката във вратата на Пятов. Десетина минути по-рано Фекир отново се разписа, ала бе в положение на засада и страничния съдия отмени попадението. До края на мача Шахтьор опита да стигне до победата, но до сериозен изстрел посока вратата на Антони Лопес не се стигна и Лион оформи последния осминафиналист.


Група F

1. Манчестър Сити 13 точки

2. Лион 8 точки

3. Шахтьор Донецк 6 точки

4. Хофенхайм 3 точки