Манчестър Сити е заплашен с изхвърляне от Шампионска лига след разкритията, които Football Leaks направи през последните седмици относно английския клуб.

Байерн Мюнхен, Реал Мадрид и Барселона са се обявили за изваждането на Манчестър Сити от турнира, след като „гражданите“ са си позволили така грубо да нарушат правилата за „Финансов феърплей“ през последните години.

Манчестър Сити и техните спонсори са манипулирали контракти, за да заобиколят правилата на УЕФА за „Финансов феърплей“.

Подобни обвинения отправи и президентът на испанската футболна федерация Хавиер Требас през миналата година, но от европейската футболна централа заявиха, че няма да разследват клуба, собственост на ОАЕ.

 Сега обаче става въпрос за конкретен случай, в който непредвиденото уволнение на Роберто Манчини през 2013 година довежда до дупка от 10 милиона паунда в бюджета, които, според информацията, са покрити със средства на шейх Мансур, предени чрез фиктивен рекламен договор с друга арабска компания.

Манчестър Сити е похарчил 1,1 милиарда евро за футболисти в последните четири години и в същото време е разработил и план, за да заобиколи изискванията за „Финансов феърплей“.

Ръководството на Манчестър Сити дори е създало и пътека, да бъдат заобиколени рестрикциите. С това се е нагърбил изпълнителният директор на гражданите Ферано Сориано, който е нарекъл разработения проект „Дългия лък“. Всичко това е станало в периода 2008-2012 година и е с личното съгласие на реалния собственик на клуба шейх Мансур.

Шейхът сам е осигурявал значителна част от сумите, които впоследствие са влизали в клуба под формата на спонсорски договори. Например 59,9 милиона от получените по договор 67,5 милиона паунда от „Etihad Airways“ всъщност са били осигурени от собственика на Манчестър Сити.

Челси и Ливърпул вече заявиха своята вяра в системата за „Финансов феърплей“, въпреки че Манчестър Сити и Пари Сен Жермен са обвинени в нарушение на правилата въведени от УЕФА.

Твърди се, че Манчестър Сити умишлено е скрил истината относно финансовите си средства.

В същото време английският клуб и ПСЖ се смята, че са се възползвали от протекционистката политика на УЕФА, която им е помогнала, за да заобиколят правилата за „Финансовия феърплей“.

„Поискахме всички документи, които са публикувани от Football Leaks и „Der Spiegel“ и да бъдат представени като част от този случай. Вече сме получили някои от тях и те са били предадени на адвокати. Адвокатите вярват, че ще имаме много силен случай. Ако тези твърдения са верни, нивото на измама и нарушаване на правилата е толкова голямо, че не може да бъде игнорирано. Това е въпрос, който трябва да бъде разгледан. Това означава много наказания – тежка глоба, забрана за осъществяване на трансфери и дори изаваждане от участие от европейските клубни турнири“, коментира висш служител на УЕФА.

Football Leaks с нови разкрития около Гуардиола

Football Leaks с нови разкрития за Манчестър Сити

Football Leaks: В Ман Сити плащали заплата на Манчини през Ал Джазира

Шефът на Ла Лига: ФИФА и УЕФА веднага трябва да вземат мерки спрямо ПСЖ и Ман Сити​