Тъмните облаци над Манчестър Сити продължават да надвисват с пълна сила. Отборът бе наказан да не играе следващите два сезона в евротурнирите поради нарушаване на финансовия феърплей. Санкцията на УЕФА е за отчетите на клуба в периода 2012-2016 година, но европейската футболна централа може да започне разследване на финансите на "гражданите" след 2016 година, твърди британският "Гардиън".

Разследването показа завишени приходи на клуба от рекламодатели, основно от авиокомпанията "Етихад", която е собственост на емирството Абу Даби, което пък до голяма степен притежава и Манчестър Сити. Партньорството между двете страни продължава и УЕФА може разследва дали има промяна в декларираните приходи от "Етихад" през последните години, след като оценката бе, че за предишния период те са нереалистично завишени.

В същото време изпълнителният директор на Манчестър Сити Феран Сориано направи първото си публично изявление след наказанието на клуба от УЕФА. Той обяви, че обвиненията са напълно неверни и са политически мотивирани.

"Най-важното нещо, което имам да кажа, е, че тези обвинения са неверни. Просто не са истина", коментира Сориано пред клубния сайт.

"Предоставихме доказателствата, но в крайна сметка този разследващ състав на Комисията за финансов контрол разчита повече на извадени от контекста имейли, отколкото на всички останали доказателства, които предоставихме за действително случилото се, и мисля, че е нормално да се чувстваме така, както се чувстваме. Въз основа на нашия опит и нашите разбирания смятаме, че това решение е по-малко мотивирано от справедливост и повече от политика", добави Сориано.

Директорът на клуба сподели още, ще собственикът Шейх Мансур не е влагал пари, които не са били декларирани по надлежния ред.

"Ние сме стабилен футболен клуб, който работи на печалба и няма задължения. Нашите банкови сметки са били проверявани многократно и всичко е било винаги кристално чисто. Търсим решение на създалата се ситуация и се надявам, че такова ще бъде намерено преди началото на следващия сезон", завърши Сориано.