Вече знаем всички участници и мачове за историческия сезон 2024/2025 в Шампионската лига. Както е известно, от тази година влезе в сила новия формат на турнира, при който няма групи, а има едно общо класиране и всеки отбор играе по веднъж с 8 различни отбора, а не по 2 пъти с 3 съперника.

По този повод суперкомпютър на британска компания направи прогноза за развоя на първото издание на новия формат на най-силния европейски клубен турнир. Устройството е симулирало кампанията 1000 пъти, за да предвиди кой е най-вероятният победител в турнира.

„Прогнозите са резултат от модел, симулиращ всеки мач от надпреварата и прогнозиращ точния резултат, който се очаква. Към прогнозите се добавя ниво на произволност, за да се гарантира, че най-добрите отбори в Лигата печелят всяка среща. След това моделът симулира оставащите мачове в сезон 1000 пъти и конструира средна таблица от 1000 симулации, за да изключи аномални резултати. Това е с цел да улови възможно най-много различни резултати и това включва отбори като Астън Вила спечелването на Шампионската лига в малък брой симулации“, обясниха от компанията.

Суперкомпютърът прогнозира, че Реал Мадрид ще спечели и 8-е си мача в началната фаза. В Топ 8 на групите, освен Реал, ще завършат още Интер, Байерн Мюнхен, Барселона, Манчестър Сити, Атлетико Мадрид, Астън Вила и Аталанта.

Точно на ръба между отпадането и продължаването напред пък остава Пари Сен Жермен, който завършва на 24-о място, което е последното, даващо право на участие в бараж за класиране на елиминациите в турнира. Суперкомпютърът прогнозира, че 8-е отбора, които ще играят в елиминациите на новата Шампионска лига след баражи, са Ливърпул, Арсенал, Борусия Дортмунд, ПСВ Айндховен, Милан, Ювентус, ПСЖ и РБ Лайпциг.

Именно „биковете“ се очаква да бъдат голямата изненада на турнира, тъй като системата прогнозира, че те ще достигнат до полуфиналите, където ще отпаднат от Манчестър Сити. В другия полуфинал пък Реал Мадрид ще отстрани Ливърпул.

На финала суперкомпютърът прогнозира, че „гражданите“ на Хосеп Гуардиола ще победят „Лос бланкос“ на Карло Анчелоти с 2:0 и така ще спечелят втората си титла от Шампионската лига.