Отборът на Манчестър Сити завърши участието си в груповата фаза на Шампионската лига с авторитетна победа с 4:1 при гостуването на Динамо Загреб. С хеттрик се отчете Габриел Жезус, като един гол добави и Фил Фоден. В другият сблъсък от групата Аталанта постигна историческо класиране на осминафиналите на турнира след класически успех с 3:0 над Шахтьор Донецк. 

GettyImages/Gulliver
73 снимки

Домакините поведоха в десетата минута. Петър Стоянович предостави топката на Дамиан Кадзиор на десния фланг. Полякът центрира в наказателното поле, където Дани Олмо успя да се измъкне от играчите на Сити и с чудесен удар от въздуха в билзкия ъгъл не остави шаносве на вратаря Клаудио Браво - 1:0.

В 34-та минута момчетата на Пеп Гуардиола съумяха да изравнят насред Загреб. Рияд Марез получи топката на десния фланг и пласира хубаво центриране към Габриел Жезус на задната греда. Бразилецът се извиси най-високо и заби кълбото зад Доминик Ливакович за 1:1. 

В 50-та минута на срещата "гражданите" постигнаха и пълния обрат в срещата. След чудесна многоходова комбинация по левия фланг между Бернардо Силва, Фил Фоден и Жезус, последният навлезе в наказателното поле, излъга защитник и прати топката неспасяемо зад гърба на Ливакович за 2:1. 

Само 4 минути по-късно авансът на гостите вече беше удвоен. След комбинация между Бенжамен Менди и Фил Фоден първият успя да произведе великолепно центриране право на главата на Габриел Жезус, който оформи своя хеттрик. 

До края на срещата темпото поспадна, но все пак "гражданите" намериха сили за 4-то попадение. След комбинация между Икйа Гюндоган и Бернардо Силва отдясно португалецът успя да върне топката на точката на дузпата, където най-съобразителен се оказа Фил Фоден, който оформи и крайното 4:1. 

БГНЕС
35 снимки

В другия сблъсък от групата, от своя страна, италианският участник Аталанта постигна феноменален успех, разбивайки Шахтьор Донецк с 3:0 насред Украйна. Тимъти Кастанье, Марио Пашалич и Робин Госенс бяха точни за състава на Джанприеро Гасперини. 

Гостите стигнаха до скъпоценен първи гол в 66-та минута. След многоходова атака по левия фланг Алехандро Гомес беше изведен зад гърба на защитата на Шахтьор. Плеймейкърът успя да центрира успоредно на вратата на Андрий Пиятов, където на задната греда Тимъти Кастанье беше най-съобразителен, за да отбележи. 

В 77-та минута положението за Шахтьор стана непоправимо. Додо получи директен червен картон, а само 3 минути по-късно резултатът беше удвоен. След изпълнение на ъглов удар от страна на Руслан Малиновски Марио Пашалич успя да чукне топката покрай неориентирания Пиятов за 2:0. 

В буквално последната атака за мача резултатът стана класически. След недоразумение между Пиятов и Исмаили Робин Госенс успя да открадне топката и да вкара за 3:0. 

По този начин Сити завърши с 15 точки, на първо място в групата. Аталанта, от своя страна, остана втори със 7 пункта, с което постигна историческо класиране за осминафиналната фаза в първото си участие в турнира.