Председателят на Камарата на представителите на САЩ даде ход на разследване на решението, с което ръководителите на Формула 1 (Ф1) отхвърлиха предложението на "Андрети Кадилак" да стане 11-ият отбор в най-престижния автомобилен шампионат. Това съобщават от NBC News, цитирани от агенция Ройтерс.

В информацията NBC публикува писмо на Джим Джордан до изпълнителния директор на Ф1 Стефано Доменикали и президента на "Либърти Медия" - Грег Мафей, в което представителят на републиканците уведомява двамата за предполагаеми действия в разрез със законите за конкуренцията.

"Либърти Медия", собственик на Ф1, отхвърли предложението на "Андрети Кадилак" през януари, тъй като предполагаемият нов отбор не е конкурентен на останалите и в следствие на това не носи добавена стойност за шампионата. "Либърти" обаче остави вратата отворена за 2028, когато партньорът на автомобилния производител - "Дженеръл Мотърс", може да предложи подходящ двигател за Формула 1.

Андрети Глобъл е воден от шампиона в несъществуващите вече серии КАРТ (CART - Championship Auto Racing Teams - б.пр.) за 1991 Майкъл Андрети. Той е син на световния шампион във Ф1 от 1978 и победител в "Индианаполис 500" през 1969 Марио Андрети. Кандидатурата на отбора бе одобрена от Международната автомобилна федерация (ФИА) през октомври и бе предложена за обсъждане на Мениджмънта на Формула 1, който обаче изненадващо я отхвърли.

В писмото си Джордан пише, че "извинениятa, изтъкнати за отхвърлянето на кандидатурата на 'Андрети Кадилак', изглеждат произволни и несвързани с готовността на 'Андрети Кадилак' да се състезава" в шампионата. / БТА