Гран При на Австралия до голяма степен предложи изненадващ победител, след като доминацията на Ред Бул приключи с двойна победа на Ферари. На върха на подиума се качи Карлос Сайнц, следван от съотборника си Шарл Льоклер, а трети завърши Ландо Норис.

Трикратният световен шампион Макс Верстапен отпадна от надпреварата рано-рано, а в по-късен етап Люис Хамилтън също бе принуден да прекрати състезанието си преди финала. Друг момент обаче изправи косите на всички фенове, а именно инцидентът с другия пилот на Мерцедес - Джордж Ръсел.

Британецът се разби в последната обиколка, след като се опита да изпревари Фернандо Алонсо, загуби контрол над колата и се заби в страничните прегради, след което колата му се озова на една страна по средата на пистата. Точно заради това тази катастрофа бе изключително страховита, а за щастие Ръсел бързо излезе от болида без никакви проблеми. Цялата ситуация можеше да завърши много по-зле, тъй като и друг път са се случвали тежки и дори трагични инциденти, когато някой излети по средата на пистата и други коли го върхлетят.

Това което помогна на Джордж Ръсел в Мелбърн бе фактът, че разликата до следващия пилот бе достатъчно голяма и имаше време всички да бъдат предупредени, да се развеят жълтите флагове и скоростта да се намали. Но британецът със сигурност разбра в каква опасност се намира веднага и това се чува във включването му по радиото в миговете след катастрофата. Паникьосано Ръсел призовава за червен флаг, който да прекрати временно надпреварата и да сигнализира светкавично на всички останали пилоти, че трябва да намалят драстично и да се насочат към боксовете. Вместо това обаче надпреварата завърши при виртуална кола за сигурност, което отново поражда въпроси за безопаснотта във Формула 1 и дали стюардите са взели правилното решение в този момент. 

За щастие всички пилоти успяха внимателно да заобиколят разбития болид на Ръсел, а той излезе невредим от колата. Малко след надпреварата пък Фернандо Алонсо бе наказан с 20 секунди. Според стюардите изборът на Алонсо да направи „необичайна маневра“ преди шести завой – спиране, ускорение и второ спиране – е утежняващо обстоятелство.