Даниил Медведев детронира защитаващия титлата си Карлос Алкарас в трилър на US Open, за да повтори финала отпреди две години срещу 23-кратния шампион от Големия шлем Новак Джокович.

Медведев победи Алкарас със 7:6 (3), 6:1, 3:6, 6:3, за да стигне до петия си финал на турнир от Големия шлем.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

"Казах си, че трябва да играя 11 от 10. Играх 12 от 10, с изключение на третия сет", каза Медведев.

"Той (б.р. - Алкарас) е честно казано просто наистина невероятен. За да го победиш, трябва да бъдеш по-добър от себе си и аз успях да го направя".

Сега Медведев се среща с Джокович в неделя, когато 36-годишната сръбска звезда отново се отправя в търсене на рекордна 24-та титла от Големия шлем, която да увенчае завръщането му на първото място в света следващата седмица.

Третият поставен Медведев спечели единствения си мейджър турнир на US Open през 2021 г.

Той показа блестящо представяне срещу Алкарас, отмъщавайки за неприятната загуба от испанеца на полуфинала на Уимбълдън през юли.

По-рано Джокович сложи край на похода на 20-годишния Бен Шелтън, като спечели с 6:3, 6:2, 7:6 (7/4) и се класира за своя 10-и финал на US Open в 17 участия.

Джокович се опитва да се превърне в най-възрастния шампион при мъжете в Ню Йорк, с което ще изравни и постижението на Маргарет Корт за най-много големи титли на сингъл за всички времена.

Сръбският тенисист е спечелил 22 от последните си 23 полуфинала на турнири от Големия шлем. Той спечели последната от трите си титли на US Open през 2018 г.