Елизе Мертенс (Белгия) и Су-Вей Сие (Тайван) спечелиха титлата на двойки жени на Откритото първенство на Австралия по тенис. На финала двете победиха Людмила Киченок (Украйна) и Елена Остапенко (Латвия) с 6:1, 7:5 за 1:33 час.

Поставените под номер 2 Мертенс и Сие нямаха проблеми срещу 11-е в схемата Киченок и Остапенко, които играха на първия си финал от Големия шлем при женските двойки.

"Докато все още се наслаждаваме и получаваме тази мотивация се получава. Това е много важно... Разбира се, че имаше известно напрежение, но тези мачове са това, за което играеш", каза белгийката след успеха.

Този финал донесе седми трофей за Сие от Шлема на жени двойки, но е първа за нея в Мелбърн. Тайванката спечели четири титли от "Уимбълдън" и две от "Ролан Гарос", включително на тези турнири през миналата година, с двама различни партньори. Сега тя триумфира за първи път на твърди кортове на двойки жени.

На 38 години и 24 дни Сие става втората най-възрастна жена с титла на двойки от Големия шлем. Американката Лиза Реймънд беше с осем дни по-голяма от нея, когато стана шампионка на Откритото първенство на САЩ през 2011 година.