Първата ракета на България- Виктория Томова, спечели пет места в световната ранглиста и вече заема рекордната за нея 65-а позиция. Софиянката има на сметката си 1017 точки, а до този момент най-доброто ѝ класиране бе 70-о място от 15 януари.

Прогресът на 28-годишната Томова се дължи на представянето ѝ на Australian Open, където тя прескочи първия кръг след успех с 6:4, 6:2 над американката Кайла Дей, като за нея това беше първа победа в основната схема в Мелбърн. В предишните си три участие тя неизменно отпадаше още на старта. Тази седмица Виктория Томова ще почива.

Снимки: Gulliver/GettyImages
18 снимки

Втората ни ракета Гергана Топалова също напредва макар и само с една позиция. Тя е 246-а с актив от 309 точки. Изабелла Шиникова пазна с едно място до №270 с 274 точки, а Лия Каратанчева отстъпи с цели 26 до №523 с 94 точки.

След Australian Open настъпиха някои промени и в челото на класацията на WTA. На върха остава Ига Швьонтек с 9770 точки, а непосредствено след нея се нарежда шампионката от първия за годината турнир от Големия шлем Арина Сабаленка с 8905 точки. Коко Гоф, която достигна до полуфиналите в Мелбърн, се изкачи на трета позиция със 7200 точки, изравнявайки най-доброто си класиране. Четвърта остава Джесика Пегула с 5705 точки, а Елена Рибакина се смъкна с две места до №5 с 4688 точки. Шеста е Онс Жабюр, а седма вече е китайката Чинвън Джънг, която след финала в Австралия срещу Сабаленка се изкачи с с 8 места и записа върхово класиране в кариерата си. С по една позиция паднаха Маркета Вондроушова, Мария Сакари и Каролина Мухова, която затваря Топ 10.