Тези дни се навършиха точно 10 години от най-големия скандал в британския футбол на всички времена, касаещ жестокия разрив в отношенията между бившите съотборници в Челси Джон Тери и Уейн Бридж. Причината, естествено, бе жена. Всичко започна, когато стана ясно, че бившата приятелка на Бридж - Ванеса Перонсел, е имала любовна афера с Тери. Тя до ден днешен пламенно отрича за изневярата, като има и юридически документи, в които заявява, че това не е вярно. Нейните твърдения, че връзката ѝ с бившия капитан на Англия е измислица, обикновено се неглижират в тази сага, тъй като едва ли някой ѝ вярва. Въпреки това си струва да се спрем и на нейната версия, защото така ще се направи паралел между това, което се знае със сигурност и това, за което всички предполагаха.

Вече десетилетие фактите и измислиците остават кокетно заплетени. За някогашните приятели е сигурно едно - и двамата искат това да не се беше случвало. Десет години по-късно Уейн все още чува викове "Джон Тери", когато минава покрай строителен обект или го питат за него, когато публикува фитнес видео в социалните мрежи. От друга страна, името на Джон Тери бе безвъзвратно опетнено, а капитанската лента в националния отбор му бе отнета.

Ситуацията за Ванеса Перонсел също не е лесна. Тогава 33-годишна самотна майка, току-що разделила се с Уейн. "Жената, която свали Джон Тери", както отбелязват британските вестници, е родена през 1976 година в малкото село Бандол на Лазурния бряг. Родителите ѝ, които имали магазин за дрехи, се разделили, когато била на 5 години, а баща ѝ починал шест години по-късно.

След като прекарва тийнейджърските си години в Париж, където се занимава с мода и актьорско майсторство, се премества в Лондон. Там започва работа в нощен клуб "Сохо", за да припечели малко повече пари. Именно на това място през 2004 година младото момиче се среща за пръв път с Уейн Бридж. Тогава футболистът е млад ляв бек, на 23 години в разгара на силите си. Той преди година е преминал от родния Саутхямптън в Челси на новия собственик Роман Абрамович.

Състезателят се оказа с ключова роля още през първия си сезон за новия си клуб, вкарвайки жизненоважния късен гол в Шампионската лига. Именно той прати "сините" на 1/2-финал в турнира, елиминирайки градския съперник Арсенал след победа с 2:1 на митичния "Хайбъри".

Години наред най-голямата пречка пред Бридж на терена е отсъствието на самоувереност. Вероятно това се пренася и в живота му с Ванеса. Двамата са заедно пет години, в които един от близките им приятели е колегата на Уейн - Джон Тери.

Самият Тери е извървял пътя от бедността до върховете във футбола - той се е превърнал в символ на Челси и негов капитан. По това време, макар и за кратко, Тери е капитан и на английския национален отбор. Той си е извоювал такъв статут, че е сред малкото хора, които имат правото да обсъждат решения и да дават идеи на самия Роман Абрамович.

Как трябва да се държи млад неопитен играч, пристигнал от Саутхямптън, когато стъпи в света на звезда като Тери? Онези, които познават Джон, казват, че той се е променил от по-ранните си години. Според тях причината за това не са милионите, които получава, колкото чувството за власт и контрол. Дори на моменти изглеждал обсебен от репутацията, която си е изградил.

"Никога нямаше шеги по негов адрес. Не знам дали футболистите се плашат от него", казва Карло Анчелоти за капитана на Челси. През 2009 година бащата на Джон - Тед, се забърква в скандал, като е заловен да доставя кокаин на репортер под прикритие. Месец по-късно същият вестник заснема Тери, който взема по 10 000 паунда за частна обиколка на тренировъчната база на Челси. Капитанът се защити, че събира парите за благотворителност, но това така и не бе потвърдено официално. Същото лято на 2009 година приятелите му - Уейн Бридж и Ванеса Перонсел - се разделят и сякаш за да е по-далеч от нея, Бридж се мести в Манчестър Сити.

Тери обаче не си губи времето и започва да посещава Ванеса и тригодишния ѝ син Джейдън в къщата им в Съри. В интервю тя заявява, че тези посещения са били чисто приятелски: "Това, което имахме, не може да се определи като любовна афера. Всичко между нас беше приятелство. Нито една дума от написаните за мен не е вярна!"

"Предаден от неговия капитан и най-добър приятел", тръбеше обаче британската преса, която никога не се е притеснявала да публикува клюки за знаменитости. Фактът, че двамата вече не бранеха цветовете на един и същ клуб и, че Бридж и Ванеса са разделени, останаха в дълбоката сянка на мегаскандала. Благодарение на това неглижиране на детайлите цялата тежест се стовари върху Ванеса и Джон.

Десетки играчи изпратиха съобщения в подкрепа на Уейн Бридж. Дори съблекалнята на Челси, където всички по принцип са лоялни на капитана си, се разцепи на две. Два дни след появата на обвиненията, че Джон Тери и Ванеса Перонсел са имали любовна връзка, съотборниците на Уейн - Карлос Тевес, Стивън Айрлънд и Найджъл де Йонг излязоха с фланелки с надпис "Отбор "Бридж" след победата на Манчестър Сити срещу Портсмут. Аржентинецът се изказа най-остро по адрес на любовника Тери, като направи съпоставка с това какво би се случило, ако подобно нещо стане в родината му.

"Ако Тери постъпи така в Аржентина, ще бъде мъртъв! Според мен той е човек без морал. В моя квартал, ако направиш това - губиш краката си“.

Ванеса също не бе пощадена от обществения гняв. Медиите я наричаха ту "нахална брюнетка" , ту "жена с нелепи амбиции“.

"Не знаех какво да кажа - коментира тя тогава. - Чувствам се ужасно. Имам 3-годишен син, който ще чете за това след време."

Старши треньорът на Англия Фабио Капело бе известен с принципите си. Вбесен от целия този скандал, той реши да отнеме капитанската лента на Тери. Впоследствие защитникът бе извикан  на “Уембли” и след 12-минутен разговор официално бе потвърдено, че той вече не е капитан на "Трите лъва".

Въпреки това звездата остана част от състава, което вероятно е и причината Уейн Бридж да се откаже от националния отбор само няколко седмици по-късно.

Съвсем естествено най-голям интерес предизвика сблъсъкът между Челси и Манчестър Сити във Висшата лига, на който двамата противници за сърцето на Ванеса щяха да се срещнат за пръв път след аферата.

Още в началото на мача, когато всички футболисти се здрависват един с друг, Джон Тери подава ръка, но Уейн Бридж просто го подмина. Въпреки разрива между двамата, кариерата на Тери продължи да е във възход. Той остана големият лидер на Челси, където две години по-късно спечели и Шампионската лига. За разлика от него при Бридж нещата тръгнаха стремглаво надолу.

С идването си на "Етихад Стейдиъм" наставникът Роберто Манчини даде ясна индикация, че няма да разчита на играча, привличайки Гаел Клиши и Александър Коларов, за да играят на неговата позиция.

"Най-голямото разочарование от всичко това е, че вероятно съм по-известен с това, че не ръкостискам нечия ръка, отколкото с това, че играя футбол", признава с горчивина Бридж след време./168 часа