Манчестър Сити завежда мащабно дело срещу Висшата лига за предполагаема „дискриминация“ срещу собствеността на клуба. Безпрецедентният ход може да предизвика „война“ между клубовете в Премиър лийг, твърди Times.

Гражданите“ и юристите им ще потърсят обезщетение за целия казус около стотиците нарушения, които клубът е направил, а това може драстично да промени пейзажа в професионалната лига на Острова.

Според голямата английска медия шампионите на Англия ще настояват за премахване на правилата за транзакции, за които се твърди, че са незаконни. Те бяха въведени, след като Нюкасъл беше придобит от консорциум от Саудитска Арабия през 2021-а година и са предназначени да поддържат конкурентноспособността във Висшата лига.

Gulliver/GetyyImages
18 снимки

Също така следят за предотвратяването на раздуване на търговски сделки на даден клуб с компании, свързани със собствениците им. Всички такива сделки трябва да бъдат независимо оценени в рамките на справедлива пазарна стойност.

В Манчестър Сити пък гледат на тези правила, които бяха гласувани от техните съперници, като на опит да потиснат успехите им, след което да станат жертва на „дискриминация“, съгласно правилата на лигата. От клуба описват тези действия като „тирания към мнозинството“.

Двуседмичното арбитражно изслушване трябва да стартира идната седмица, като останалите 19 клуба от Висшата лига ще бъдат поканени да участват в производството. Досега 12 клуба са дали съгласието си за тази дискусия, като ще предоставят показания на свидетели или писма в подкрепа на защитата на Висшата лига.

Ако Сити успее с иска си, това ще позволи на куба и останалите да сключват спонсорски сделки с независима оценка. Това би увеличило сумата пари, които богатите клубове в Англия ще могат да разполагат и същевременно да повишат сериозно трансферния си бюджет.

Припомняме, че Манчестър Сити е клубът в Англия, който е разследван за 115 различни нарушения, голяма част от тях във финансов аспект. До този момент никой не се произнесъл по темата за потенциално наказание на „небесносините“.