Ливърпул и Манчестър Сити завършиха 1:1 в уникален мач, който лесно може да бъде определен като "спиращ дъха". Но след него останаха достатъчно много теми, за които да се говорим. Ще отличим 5 от тях, макар ясно да съзнаваме, че можеше да са и доста повече. 

1. Съперничеството

Гуардиола и Клоп дойдоха във Висшата Лига почти по едно и също време, вече 8 години са един срещу друг и във всеки двубой доставят вълнуващо зрелище на публиката. Веднага след последния съдийски сигнал те дълго време (за стандартите на подобни поздрави) си говореха. Изглеждаше като край на едно съперничество. Макар че, всъщност двата отбора продължават напред и във ФА Къп, което означава, че могат да се срещнат поне още веднъж. Но нищо не гарантира, че ще ги видим пак в сблъсък начело на настоящите им клубове.

2. ВАР

Не един и два отбора са си тръгвали от „Анфийлд“, вярвайки че са били от губещата страна на някое съдийско отсъждане. Заради публиката, атмосферата и натиска на Ливърпул. Този път бе ред на „червените“ да изпитат това чувство, заради сблъсъка в наказателното поле на Доку и Мак Алистър дълбоко в добавеното време – положение, което бе определено от повечето специалисти като дузпа. Процентите вече могат да са различни. Юрген Клоп дори рискува наказание, но заяви, че това е дузпа и за нея трябва да се говори.

„Всички хора с iPad около мен казваха, че това е чиста дузпа. Ккаво е закусвал този съдия, че да не види положението“, заяви Клоп.  

3. Смяната на Де Бройне

Без никакво съмнение една от основните теми е и смяната на Кевин Де Бройне и реакцията на полузащитника, както и последвалия разговор между него и Гуардиола на резервната скамейка. Преценката на повечето анализатори за действията на наставника на „гражданите“ обаче е категорична. Точно това действие обаче е дало на Манчестър Сити стабилността да спрат „уникалното торнадо на Ливърпул“, както бе наречен натиска на мърсисайдци в началото на второто полувреме.

Белгиецът изпълни по прецизен начин ъгловия удар, след който Манчестър Сити поведе в резултата, но не остана доволен от смяната си.

4. Пропуските и играта на Луис Диас

Без никакво съмнение Луис Диас можеше да бъде герой на тази среща. Представянето му в индивидуален план бе близо до перфектното, преминаваше съперници с лекота, излизаше на чисти позиции. Липсваше само едно – гол. Пропуските му около 60-ата минута могат да бъдат определени и като решаващи за крайния изход, но извън това играта му бе изключителна. В много отношения този негов двубой напомни за някои минали мачове на Дарвин Нунес. А уругваецът драстично повиши представянето си в последните месеци и се пребори за дузпата, с която Ливърпул изравни.

5. Скорост, тактика и индивидуална класа

Във всеки сезон от Висшата Лига има достатъчно примери за мачове, които лесно могат да бъдат определени като спиращи дъха. Този със сигурност е кандидат за номер 1 през целия сезон. В срещата имаше всичко – скорост, атаки, единоборства, индивидуална работа на всеки футболист с и без топка. За съжаление и съдийски отсъждания, които дълго ще се коментират. И когато в края на деня се събират всички подобни неща, няма как да не кажем, че това бе двубой, който спокойно може да е кандидат за мач на сезона.