Полузащитникът на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг заяви, че вестниците насаждат расизъм във футбола с начина, по който представят младите цветнокожи играчи. 24-годишният халф призна, че не е изненадан от това, че е бил обиждан на расова основа от привърженици на Челси по време на сблъсъка между лондончани и ,,гражданите“, спечелен с 2:0 от тима на Маурицио Сари. Полицията разследва инцидента, който според информациите е станал през първата част на ,,Стамфорд Бридж“, когато Стърлинг се е опитал да си върне топката от противников състезател.

В дълго съобщение в своя профил в Инстаграм, английският национал обърна внимание на негативния оттенък, който придават вестниците спрямо цветнокожите футболисти. ,,Искам да кажа само едно нещо – обикновено не съм от разговорливите, но в случай искам да бъда чут“, започна той. ,,Това, което се случи по време на двубоя с Челси, не бе за първи път. Затова просто се изсмях и продължих да играя“.

Стърлинг публикува и две идентични истории, за да покаже нагледно къде според него има разлика при третирането на бели и цветнокожи състезатели. И двете са за играчи на Сити – Тосин Адарабийо и Фил Фодън, които купуват къщи. Историята за Фодън във вестника е следната: ,,Изгряващата звезда на Манчестър Сити Фил Фодън купува нова къща на майка си за 2 млн. паунда“. Същата новина за Адарабийо гласи следното: ,,20-годишен футболист на Манчестър Сити, който взима по 25, 000 паунда седмично в клуба, похарчи 2.25 млн. паунда за имение, въпреки че не е започвал като титуляр във Висшата лига“.

,,Това е един от примерите, в които двама млади играчи, които са в началото на своите кариери, играят за един и същи клуб, правят едно и също нещо – купуват дом на своите родни майки. Но, погледнете как вестниците третират покупката от страна на белия футболист и на цветнокожия“, продължи Стърлинг.

,,За мен това е неприемливо. И двамата са невинни и са извършили благородни постъпки, но новината показва цветнокожия футболист в лоша светлина. Това, което подклажда расизма, е агресивното поведение, така че искам да се обърна към всички вестници и издания, които не разбират защо има такива хора на крехка възраст - ,,Погледнете първо в каква светлина се представят бели и цветнокожи и бъдете справедливи в преценката си – двете страни са равнопоставени“, завърши талантливият полузащитник.

 Сити загуби за първи път във Висшата лига от началото на сезона и отстъпи върха на Ливърпул. В следващия кръг ,,гражданите“ приемат у дома Евертън.