Манчестър Сити записа първа победа в основната фаза на Шампионска лига. Актуалният английски шампион се разправи със словашкия първенец Слован Братислава с категоричното 4:0 и завоюва първи успех в най-елитната клубна надпревара на Стария континент.

Илкай Гюндоган даде тон за успеха на хората на Хосеп Гуардиола с попадение още в осмата минута, а седем по-късно Фил Фодън удвои актива на „гражданите“.

Привържениците на Слован продължиха яростно да окуражават своите любимци, които регистрираха още две попадения в своята врата. Първо Ерлинг Халанд се вписа в колектива в 58-ата, а юношата Джеймс МакКатий оформи крайното 4:0 в словашката столица. Важно е да се отбележи, че стражът Доминик Такач направи девет спасявания в срещата и предотврати доста по-тежко поражения за домакинския тим.

Във втората минута на двубоя Слован можеше да открие резултата. Домакините реализираха флангово нападение, а Савидис подаде към Талич, чийто шут профуча встрани от английската врата. Отговорът на Сити не закъсня и гостите можеше да открият в срещата, ала шут на Ерлинг Халанд не затрдуни Такач.

33 снимки

След само осем минути игра Ман Сити откри резултата. Мануел Аканджи беше намерен вляво и шутира от воле, ала ударът му беше блокиран. Топката отиде у Илкай Гюндоган, чийто удар, след рикошет, влетя във вратата на Такач, за да може Сити да открие резултата. 

След четвърт час игра в словашката столица Жереми Доку овладя вдясно и видя отлично Фил Фодън. Младият англичанин стреля с левия си крак и аргументира позицията на своя отбор в срещата. В 23-ата минута Доку даде към Рико Люис, чийто удар беше париран от стража на домакините. В последствие удар на Доку срещна напречната греда на Слован.

Малко след това Фодън стреля от средна дистанция, а Такач не се намеси добре, след което топката срещна левия страничен стълб на тима от Братислава. Манчестър Сити контролираше трайно топката в първите 30 минути от двубоя и хората на Хосеп Гуардиола не даваха никакви шансове на своя опонент.

Към края на полувремето Савиньо нахлу отляво по нападението на Ман Сити и стреля, ала Такача отби с крак, след което последва удар на Фодън, който отиде аут. В 43-ата минута удар на Фодън беше крайно неточен в двубоя.

Натискът на Сити продължи и в 58-ата минута той донесе и трети гол във вратата на Слован. Рико Люис с великолепен пас разкъса защитата на съперника и изведе Ерлинг Халанд сам срещу Такач, норвежецът финтира вратаря и отбеляза за 0:3. В 60-ата минута Слован организира една от малкото си атаки в мача. Кевин Вимер бе изведен на скорост по левия фланг, но ударът му бе доста разочароващ и мина встрани от вратата.

След 68 минути игра Жереми Доку тества Такач, ала вратарят на Слован реагира отлично и спаси. Малко след това Рико Люис беше намерен в наказателното на словаците и шутира от воле, но стражът на тима от Братислава улови. Четвърт час преди края Сити покачи още повече своята преднина, а гол вкара МакКейти. Фодън видя МакКейти в накзателното поле, а юношата на "гражданите" овладя и шутира с левия крак без да остави шанс на съперниковия страж - 4:0.

25-годишният словашки вратарят направи страхотно спасяване с левия крак, след като Гюндоган отправи удар с левия крак, но Такач реагира отлично в конкретната ситуация. Три преди края Доминик Такач отново се прояви, след като Джон Стоунс засече центриране от Джак Грийлиш и боксира встрани.

FT / СЛОВАН БРАТИСЛАВА – МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:4

0:1 Гюндоган 8', 0:2 Фодън 15', 0:3 Халанд 58', 0:4, МакКейти 74'

Слован Братислава: Такач – Кашия, Вимер, Вайс, Толич, Баршегиян, Байрич, Стрелец, Блекман, Инятенко, Савидис

Ман Сити: Ортега – Стоунс, Халанд, Доку, Гюндоган, Гвардиол, Аканджи, Савиньо, Матеуш Нунеш, Фодън, Люис