180 милиона евро за трансфер? Това е истинска лудост, пък дори и да става дума за Кристиано Роналдо. Всъщност, може би лудост не е точната дума. Това е подигравка със света. При това не само с футболния свят, а изобщо със света, който все още се гърчи от икономическата криза.

Но футболните шейхове очевидно не мислят така. Шейх Мансур, босът на Манчестър Сити, бърза. От сезона 2014-2015 година в футбола ще влезе правилото за финансов феър-плей, който ще забрани харченето на повече пари от тези, които са постъпили в конкретния клуб. А дотогава на „Ийстландс“ очевидно трябва да бъка от мегазвезди, поне според разбирането на ултрабогатите собственици на Сити от Персийския залив. И от развитото петролно кранче да текат купи и трофеи. Тази година очевидно бе само началото със спечелването на Купата на Англия и класирането за Шампионската лига.

Има два пътя на развитие към славата. Единият е този, по който с широки крачки върви Манчестър Сити. По него преди години до голяма степен успешно тръгна Челси с Роман Абрамович. Другият път е този, който преди доста време хвана холандският Аякс, а сега по него също с широки крачки върви Барселона. Той включва развитието на собствената школа, откъдето също да излизат богатства, но под формата на суперталанти.

Съвсем малко са клубовете по света, които могат да си позволят до поемат толкова успешно по единия или по другия път. А ако трябва да правим сравнения, то симпатиите на по-голямата част от футболния свят няма как да не бъдат на страната на по-скромните, но по-талантливи, за сметка на хипербогатите.

Защото 180 милиона евро или евентуалното удвояване на световния рекорд при трансферите, освен подигравка, си е живо кощунство.