Съдбата на силните отбори е винаги да бъдат обвинявани от останалите в съдийска подкрепа. В този смисъл Барселона е един от най-дъвкани тимове и определения като „УЕФАлона“ или „Фарса“ циркулират не от вчера в общественото пространство.

Снощният мач от Шампионската лига Манчестър Сити – Барселона, завършил 0:2, не прави изключение. На мушката попадна шведският съдия, ръководил двубоя, заради дузпата, отсъдена в полза на каталунците, от която те откриха резултата. В мача обаче имаше три решителни спорни моменти, нека да ги анализираме.

1. През първото полувреме играч на Сити посрещна топката с ръка в наказателното си поле, дузпа не беше отсъдена. Прегледът на кажи-речи единственото /?/ телевизионно повторение на ситуацията показва, че ръката на на футболиста не е прилепена за тялото, макар че той опитва да я скрие от пътя на топката. Разстоянието не е толкова близко, така че биха се намерили съдии, които да посочат бялата точка. Впрочем, съдийското тълкуване дали е умишлено или неумишлено е доста йезуитско, защото реално погледнато умишлена игра с ръка на защитник в пеналта би имало само в много редките случаи на предотвратяване на гол пред голлинията. А за увеличаване на обема на тялото в конкретната ситуация, би могло да се говори...Съдията в този случай е по-скоро прав, но моментът е спорен, а не безспорен.

2. За дузпата в полза на Барса още в зародиша на каталунската атака има вероятно нарушение на Бускетс срещу Навас. После Демикелис извършва стопроцентов фаул за червен картон срещу откъсналия се сам Меси. Но едно от вече многобройните повторения показва, че нарушението е на сантиметри пред пеналта. От другата камера това не си личи. От инерцията обаче Меси пада вътре и съдията неправилно свири дузпа, вместо фаул.

3. Барса вкара втори гол доста преди 90-ата минута, когато такъв вече беше зачетен. Страничният съдия обаче размаха флага за засада и попадението на Пике не бе признато. Повторението показа, че няма засада в ситуацията.

Изводът от всичко това? Шведският рефер можеше да се нагърби в полза на Барса още през първото полувреме, ако имаше такова намерение. Арбитърът можеше да затвори мача и в средата на втората част и да класира каталунците отрано, бе за да трябва да чакат до последната минута. И на тази база трябва да се запитаме, преди да даваме крайна оценка: Не бяха ли спорните ситуации в мача снощи 2:1, но във вреда на Барса?!