Манчестър Сити продължава да мачка яко съперниците си в Премиършип. Поредната жертва на "гражданите" беше гостуващият Стоук Сити, който подобно на много други този сезон си тръгна с пълна кошница от "Етихад". 

Момчетата на Хосеп Гуардиола разбиха грънците на "грънчарите" със 7:2, но можеха да бият и с много, много повече. Но в крайна сметка и този разгром се оказа достатъчен за трите точки, с които Сити се откъсна еднолично начело след хикса на градския съперник Юнайтед с Ливърпул по-рано в съботния ден. 

Габриел Жезус беше единственият, който наниза две попадения, другите бяха дело на Рахийм Стърлинг, Давид Силва, Фернандиньо, Лерой Сане и Бернардо Силва. За жалките в този мач "грънчари" точен беше единствено Маме Бирам Диуф, а вторият им гол беше всъщност автогол на Кайл Уокър. 

Мачът започна във вихрено темпо за домакините и още тогава си личеше чия ще е инициативата в този мач. Лерой Сане изпусна първия шанс в 8-та минута, но малко след това започна да се извива и бурята пред вратата на Стоук Сити. 

Началото на всичко даде Габриел Жезус в 17-та минута. Тогава бразилецът получи страхотен пас на празна врата от Кайл Уокър и изпреварвайки двама защитници прониза мрежата за 1:0. От там започна унижението за гостите. 

Само две минути по-късно Кевин де Брюин за пореден път начена страхотна атака и с едно подаване извади Лерой Сане зад защитата. Германският национал пусна на празна врата и на метър пред голлинията за Рахийм Стърлинг и той нямаше как да обърка - 2:0. 

Момчетата на Хосеп Гуардиола обаче не спряха до тук. В 27-та минута Рахийм Стърлинг се прояви като асистент и с прекрасен пас намери пред вратарското поле Давид Силва, който литна защитник и наниза топката в мрежата за 3:0. 

Тук някъде домакините намалиха оборотите и можеха да си изпатят за това. В края на полувремето Стоук намали на 1:3, като тогава Хесе Родригес и Маме Бирам Диуф комбинираха прекрасно, което позволи на сенегалеца да излезе на стрелкова позиция, той би, топката рикошира в защитник и влезе в мрежата за първия гол на гостите. 

А две минутки след подновяването на играта интригата се върна с пълна сила. Тогава Кайл Уокър изчисти несъобразително едно центриране във вратарското поле и неспасяемо насочи топката във вратата си - 2:3. 

Този развой обаче ядоса здраво домакините и те натиснаха здраво газта. Което доведе до ужасен погром за съперника. Още в 55-та минута Сити дръпна отново с два гола аванс. Тогава Кевин де Брюин за пореден път се изяви като асистент и намери на страхотна позиция Габриел Жезус, който вкара втория си гол в мача за 4:2. 

Ядосаните "граждани" продължиха да налитат като оси. И след час игра вече водеха с 5:2. Тогава Фабиан Делф пусна леко една топка за Фернандиньо на около 30 метра от вратата и бразилецът с невероятна тупалка опъна мрежата за пети път. 

Това обаче не се стори достатъчно за момчетата на Гуардиола. Те поведоха с 6:2 само две минути след това, когато Лерой Сане получи една топка на левия фланг и с удар от малък ъгъл прониза стража на съперника. 

А това не беше всичко в този мач. В 79-та минута Рахийм Стърлинг записа втората си асистенция в двубоя, когато намери Бернардо Силва на изгодна позиция и той откри головата си сметка в този двубой, за да оформи крайното 7:2. Много тежък погром!

След този развой Сити еднолично излезе на върха на класирането в Премиършип с 22 точки и шеста поредна победа, като те са вече общо седем от осем мача. Преследвачът Манчестър Юнайтед вече изостава на две точки със своите 20 в актива. 

Стоук Сити остава малко над чертата на изпадащите със своите 8 точки, но може да падне под нея в зависимост от развитието на останалите мачове от кръга. Със сигурност обаче "грънчарите" имат върху какво да мислят след този двубой.