Изслушването на Манчестър Сити за нарушаване на финансовите правила на Висшата Лига ще бъде почти сигурно през есента. Клубът има отправени 115 обвинения и проучването на всяко от тях очевидно ще отнеме повече време. След това независимата регулаторна комисия ще трябва да излезе с решение. При всички положения се смята, че ще има обжалване и тогава и съответно крайната мярка, която ще влезе в сила веднага след потвърждаване ще бъде оповестена през късните пролетни месеци.

Този случай постави на преден план нещо много важно – как трябва да бъде организиран процеса на обвинения, за да може да се постига по-бърз резултат. През настоящия сезон Висшата Лига се зае със задачата да установи точно времето, за което ще се взимат решенията по отношение на обвиненията и наказанията за финансови нарушения. Стъпките са няколко.

Стъпка 1

Клубовете бяха задължени да дадат финансовите си отчети до края на календарната година. По този начин бе изместено с 3 месеца напред във времето началото на процеса. В предходния вариант това се случваше в края на месец март.

Стъпка 2

След това Висшата Лига трябва да констатира дали има клубове в нарушение и предава случая на независимата регулаторна комисия, която трябва да вземе решение какво да бъде наказанието. В предходните сезони нямаше изобщо срокове кога това се случва. Сега обаче се смята, че до средата на януари трябва да има мнение на Висшата лига кой отбор ще се занимава тази комисия.

Getty/Gulliver images
64 снимки

Стъпка 3

Решението пък би трябвало да бъде оповестено до първата седмица на април. Вече виждаме, че решението за Нотингам Форест е оповестено, а в следващите две седмици се очаква такова и за Евертън. Лестър също е в тази комапния, макар да играе в Чемпиъншип. Обичайната практика е тези решения на комисията да бъдат обжалвани.

Стъпка 4

За да бъде завършен процеса трябва да има решение и на възражението на клубовете. Срокът за това е условно до края на месец май. Това накара медиите да говорят за край на сезона без да е ясно крайното класиране. Нищо обаче не може да спре регулаторната комисия да обяви решението си и малко по-рано, за да могат да бъдат спазени сроковете и с последния съдийски сигнал на мачовете във Висшата Лига да е ясно и крайното класиране.