Ливърпул е трябвало да получи втора дузпа в дербито с Манчестър Сити и решението на Майкъл Оливър и ВАР да няма такава е грешно. Около това мнение се обединяват повече от футболните анализатори на Острова след вчерашното дерби на „Анфийлд“. Двата отбора изиграха прекрасен двубой и всеки от тях имаше шансове да спечели, но ситуацията в 98-ата минута, когато Жереми Доку вдигна високо крака си и ритна в гърдите Алексис Мак Алистър, след като преди това съвсем леко докосна топката, остава най-коментираният момент от срещата. След двубоя мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви категорично, че за всички футболни хора на планетата това е стопроцентова дузпа, но неясно защо реферът не я отсъди, а ВАР подкрепи решението му.

Според коментатора на „Скай Спортс“ Пиър Друри съдията на ВАР Стюарт Атуел след проверката е заявил, че позицията на крака на белгиеца е „приемлива“. По-късно от същата медия обясниха, че са разбрали, че единствената причина да не бъде отсъден наказателен удар е докосването на топката от страна на Доку.

„Да, Доку докосна топката, но успя да го направи само защото кракът му беше толкова високо. Ако топката не беше там, той го убива (б.р. Клоп визира Мак Алистър). Толкова е просто.

Защо човекът в стаята на ВАР мисли, че това не е ясно и очевидно? Какво трябва да си обядвал, за да мислиш така? Ако бяхме спечелили днес, щяхме да сме с четири точки пред Сити. Но каквото и да мисля сега, това няма да промени нищо“, добави Клоп на пресконференцията си.

По време на самата ситуация бившият топ рефер Майк Дийн, който вече работи като анализатор в „Скай Спорт“, коментира инцидента така: „Това е огромно решение за хората на ВАР. Доку леко докосна топката, но след това кракът му попадна в гръдния кош на съперника. Няма да се изненадам, ако повикат рефера на монитора“.

След като проверката премина и Атуел не повика Оливър, Дийн добави: „Доку първо докосва топката и предполагам, че смятат, че последващото действие е нормално продължение. Доку имаше много, много голям късмет“.

Getty/Gulliver images
64 снимки

Гари Невил се изказа в същи контекст, а Джейми Карагър заяви, че ако Оливър е отсъдил дузпа, то не е имало шанс ВАР да отмени това решение. Единствено Рой Кийн изрази мнението, че решението е правилно. Бившият рефер Майк Клатънбърг смята, че съдиите на терена и ВАР са допуснали грешка, защото във всяка друга част от терена това е нарушение и поради тази причина Ливърпул е трябвало да получи дузпа.

„Ливърпул трябваше да получи дузпа в добавеното време, но в момента това е проблемът в Премиър лийг – съдиите правят грешки, а от ВАР не им помагат. Топката отскача нагоре, Алексис Мак Алистър се придвижва към нея, а кракът на Доку е вдигнат високо и той го удря в гърдите. Извън наказателното поле това щеше да бъде нарушение във всеки момент. Само защото се е случило в наказателното поле не прави това влизане чисто.

Независимо от мащаба на мача и факта, че се случи в 98-ата минута, това беше инцидент, който заслужава дузпа. Реферът Майкъл Оливър пропусна ситуацията в реално време в края на един изтощителен и вълнуващ двубой, но Стюарт Атуел трябваше да се намеси“.

Потърпевшият Алексис Мак Алистър заяви следното: „Мисля, че това е чиста дузпа, но не мога да кажа нищо повече. Мисля, че реферът свърши добра работа в хода на целия мач, но направи грешка с последното си решение“.