Напускащият капитан на Манчестър Сити Венсан Компани може би изненада мнозина от привържениците си с обявлението, че от новия сезон 2019/2020 ще заеме позицията на играещ треньор в Андерлехт.

Официално: Компани напусна Манчестър Сити

33-годишният белгиец е продукт на младежката академия на местния гранд и след 11 сезона във Висшата лига на Англия разкри следващата си голяма мисия. Самият той определи офертата на Андерлехт като неочаквана, но разказа подробно как точно се е стигнало до нея, за да покаже, че не става дума за спонтанно решение, а по-скоро за добре премислен ход.

Компани изигра 360 официални мача за Сити след трансфера си от Хамбургер през 2008, а в този период спечели 4 шампионски титли на Анлия, 2 пъти ФА Къп и четири Купи на Лигата. Той заяви, че работата му с Хосеп Гуардиола през последните 3 сезона е възпламенила отново любовта му към играта и затова се чувства готов за нещо ново.

Първата част от прощалното писмо на Компани ВИЖТЕ ТУК!

Ето и втората част от отвореното писмо на ветерана:

Отворено писмо до феновете.

Част 2 от 2.

И ето че пак избирам да се разбунтувам срещу това какво би трябвало да представлява краят. Избирам да бъда благодарен за миналото, но оставам амбициозен и устремен към бъдещето. През следващите 3 години ще поема ролята на играещ мениджър за Андерлехт. Най-добрите в Белгия.

Това може и да изненада за вас. То е най-страстното, но и най-рационалното решение, което съм взимал.

Като футболист се родих и израснах в Андерлехт. От 6-годишен аз съм едно с този клуб. С 34 шампионски титли те просто нямат равни.

Историята зад този избор…

Белгийският предприемач Марк Коуке придоби клуба от фамилия Ванден Сток през декември 2017-а. Това, което последва, беше срив вследствие на сделката за един клуб, който изглеждаше солиден, но се оказа чуплив. Макар придобиването да вкара нова позитивна вълна, не последваха спортни резултати.

Миналата година просто наминах край тренировъчната база, докато бях с националния отбор. Просто за да кажа „здрасти”.

Куке, президентът, и спортният директор Михаел Фершюрен ме попитаха за моето мнение покрай трудната ситуация, в която се намира клуба. Споделих своите идеи и изслушах тяхната визия за бъдещето: амбициозна, куражлийска и устремена да върне отбора като №1. Предложих им моята помощ, без някакви договорки, ако някога имат нужда от нея.

По-късно през сезона новоназначеният технически директор Франк Арнесен се присъедини и организирахме няколко технически сесии относно това как да изградим силно играеща тим, базиран на атрактивния, атакуващ футбол. Андерлехт традицонно разполага с фантастични младежи. В известен смисъл може да се кажа, че те имат и миналото, и бъдещето, но се измъчват в настоящето.

Не толкова отдавна получих обаждане от Андерлехт. Доста неочаквано, те ми предложиха позицията на играещ треньор. Михаел и Франк ми обясниха в детайли как виждат всичко да сработи. Бяха го обмислили. Г-н Куке, собственикът, обеща пълна подкрепа: време, бюджет, работна рамка, щаб, тренировъчна база…

Бях не просто впечатлен, но и заинтригуван от този знак на доверие към мен. Това ме накара да се замисля.

Краят на този сезон не можеше да бъде по-запомнящ се.

Изживях мечтата си тук (има предвид Сити – б.р.).

Научих толкова много през последните 3 години.

От невероятен мениджър.

Пеп Гуардиола възпламени отново любовта ми към играта.

Бях свидетел, бях участник, анализирах, попивах, изучавах.

Ман Сити играе футбола, който искам да играя.

Това е футболът, който искам да преподава и да виждам да се играе.

Реших да приема предизвикателството в Андерлехт.

Играещ треньор.

Искам да споделя знанията си със следващите „виолетови” генерации.

Наред с това, искам да поставя една частица от Манчестър в сърцето на Белгия.

Това не е сбогуване. Това е „до скоро виждане”.

С обич,

Венсан