Фернандо Йоренте играе с ръка и на практика Манчестър Сити е ощетен от използването на системата ВАР в мача с Тотнъм от четвъртфиналите в Шампионската лига снощи. Около това мнение се обединиха двама от най-именитите бивши съдии в Англия Кийт Хакет и Марк Холси в часовете след битката. 

Испанецът се разписа в 73-та минута, за да оформи крайното 3:4 и така въпреки загубата, "шпорите" продължиха напред. Реферът на двубоя Джунейт Чакър дълго гледа ситуацията на монитора, преди да прецени, че няма основание да отмени попадението. А според бившите му колеги явно е сбъркал. 

"Ако Чакър имаше повече време да разгледа ситуацията, щеше да отмени попадението на Йоренте. Футболистът прави движение към топката с ръка и търси контакта. Може би има основание да се спори дали е умишлено това движение."

"Но повторението, което ние видяхме по телевизията и което показва кристално ясно как той играе с ръка, не беше показано на рефера. Аз самият нямам идея защо е така. Може би ако беше видял това, което видяхме ние, нямаше да зачете гола", заяви Холси пред "Сън". 

Малко по-умерен беше 74-годишният Хакет, който дори защити съдията за решението му, но на база повторенията, които е изгледал на ситуацията. Според него, Чакър също не е имал достъп до най-качественото повторение на положението. 

"Ако един рефер разглежда точно този клип, който разгледа Чакър, ще зачете попадението. Аз също бих го направил. Всъщност, турчинът и УЕФА ни показаха на "Етихад" как трябва да се позлва тази система ВАР - да се показват кадрите на главния рефер директно на стадиона, а не да му се диктува от другаде какво е имало."

"Други ъгли на повторението обаче показаха, че има доста чиста игра с ръка в тази ситуация. Но от това, което видя съдията на терена, нямаше как да вземе друго решение, освен да го зачете. Проблемът не е в него, а в кадрите. Още повече, този гол щеше да е категорично отменен, ако вече бяхме в новия сезон, когато влизат в сила новите разпоредби за игра с ръка и нямаше да има изобщо дискусия", заяви Хакет.