Отмяната на наказанието на Манчестър Сити за две годишна забрана за участие в европейските турнири е дошло в "един хубав ден за футбола”, заяви мениджърът Хосеп Гуардиола и призова противниците "да го приемат".

Испанският специалист призна, че имиджът им е пострадал, но предпочете да атакува другите отбори, които не харесват решението на КАС от вчера.

"Днес е добър ден за футбола. Ако бяхме нарушили правилата, щяхме да ни бъдем наказани. Клубът вярва, че това, което е правено, е било правилно. И тримата арбитри в Лозана също смятат, че сме вършили всичко правилно", заяви Гуардиола пред журналистите.

"Има презумпция за невинност. Знам, че елитни клубове като Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал се чувстват некомфортно от решението. Но не сме искали разрешение да бъдем в Шампионската лига. Ние заслужихме да сме там. Така че момчета- приемете го!".

От своя страна мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви, че вчера "не е бил хубав ден за футбола", докато колегата му от Тотнъм Жозе Моуриньо го нарече "позорно решение". Защото, ако Сити не бяха виновни, нямаше да бъдат глобени.

Двугодишната забрана на Сити за участие в европейските турнири, която им беше наложена за отклоняване на пари от собственика шейх Мансур с цел увеличаване на приходите от спонсорство и ефективно балансиране на бюджета, беше отменена от Арбитражния съд по спорта.

Самите арбитри от КАС установиха, че голяма част от съответната информация за финансови нарушения са отпаднали по давност или твърде късно, за да бъдат наказани съгласно правилата.

Въпреки това клубът получи порицание за възпрепятстване на разследванията на УЕФА и докато други нарушения Дне бяха установениУ, клубът от Висшата лига беше глобен с 10 милиона евро (13,4 милиона долара), намалена от 30 милиона евро санкция.

"Не желая нищо лошо за никого, но не мисля, че това беше добър ден за футбола", каза Клоп. "Финансовият феърплей е добра идея и тя е въведена, за да защити отборите и конкуренцията. Клубовете трябва да се уверят, че парите, които искат да похарчат, са от правилните източници".

"Аз идвам от Германия, където имаме различна клубна система. И това не е система на собственици, както е тук в Англия. И когато се придържаш към германската система, никога няма да имате тези проблеми. Ясно е откъде получавате парите."

Португалският мениджър Жозе Моуриньо пък смята, че УЕФА и КАС дават смесени послания и едва ли не налагат двоен стандарт.

"Позорно решение е, защото ако Сити не е виновен за това, тогава защо са глобени с 10 милиона", пита той.

"Ако не сте виновни, не трябва да имате глоба. Ако те са виновни, решението също е позор и трябва да бъдет извадени от Шампионската лига", смята Специалния.