Английският шампион Манчестър Сити е насочил вниманието си към звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор, след като претърпя неуспех в опитите си да вземе нападателя на Борусия Дортмунд Ерлинг Халанд. Винисиус се радва на отлична кампания след идването на Карло Анчелоти в отбора, като допринесе с 15 гола и десет асистенции в 28 мача във всички турнири. Капитанът на „белите“ Карим Бензема е единственият играч, който е отбелязал повече голове от 21-годишния бразилец за столичани.

Именно впечатляващата форма и израстването на Винисиус са привлекли вниманието на мениджъра на „гражданите“ Хосеп Гуардиола. „El Nacional“ сега пише, че бившият наставник на Байерн Мюнхен и Барселона го е идентифицирал като възможна алтернатива на Халанд. Базираното в Мадрид издание „AS“ пък твърди, че 21-годишният норвежец предпочита да премине на „Сантиаго Бернабеу“, отколкото на „Етихад Стейдиъм“. Звездата на „вестфалци“ има невероятните 21 гола и десет асистенции в само 19 мача във всички турнири за отбора на Марко Розе.

Докато в Дортмунд не губят надежда, че ще успеят да убедят 21-годишния нападател да остане на „Сигнал Идуна Парк“, бъдещето му все пак изглежда далеч от „жълто-черните“ от лятото. В края на сезона става активна откупна клауза в договора му, според която всеки желаещ ще може да закупи за около 75 милиона евро. „AS“ също така вярва, че Гуардиола е инструктирал ръководството на „гражданите“ да хвърлят всичко необходимо, за да го привлекат, но ще бъдат изправени пред много сериозна конкуренция. Очаква се Манчестър Юнайтед, Барселона, Челси, Ливърпул и Пари Сен Жермен също да участват в надпреварата за неговия подпис.

Въпреки това новината, че Халанд иска да играе за Реал, би бил огромен удар за Сити. Гуардиола все още не е намерил нападател на мястото на Серхио Агуеро, който напусна клуба, за да се присъедини към Барселона, преди преждевременното си отказване през декември заради проблеми със сърцето.

Сити отчаяно се опита да привлече голмайстора на Тотнъм Хари Кейн миналото лято, но упоритостта на президента на „шпорите“ Даниел Леви се оказаха твърде голяма пречка. В края на минлата година пък "гражданите" загубиха и Феран Торес, който също премина на „Камп Ноу“.

Въпреки това, Гуардиола има резервен вариант и той е именно да отслаби Реал. Винисиус бива разглеждан и като заместник на Рахийм Стърлинг. Каталунското издание „Sport“ наскоро писа, че англичанинът е информирал Манчестър Сити за желанието си да напусне клуба. Барселона често бе свързван с бившия нападател на Ливърпул, но подобен трансфер би бил малко вероятен след привличането на Торес.