Манчестър Сити оглави класирането във Висшата лига след много труден успех в 9-ия кръг срещу новака Саутхемптън с минималното 1:0. Единственият гол в срещата дойде в петата минута, когато Ерлинг Халанд се разписа и де факто донесе трите точки за „гражданите“.

„Светците“, от своя страна, изиграха доста солиден двубой и не бяха далеч от това да си тръгнат с нещо от „Етихад“, след като Камерън Арчър нацели гредата на домакините през първата част. Халанд за домакините пък също се отличи с няколко пропуска, но продължава да личи, че „гражданите“ са далеч от брилянтността, която сме свикнали да гледаме от тях под ръководството на Хосеп Гуардиола.

Сити вече е първи с 23 точки, две повече от втория Ливърпул, ала „червените“ в неделния следобед имат да изиграят гостуването си на Арсенал. Саутхемптън остана в зоната на изпадащите с една точка и със сигурност ще се разглежда бъдещето на мениджъра Ръсел Мартин, който е под угрозата да стане първият уволнен мениджър през този сезон в Англия.

Хосеп Гуардиола прави три промени от успеха срещу Уулвс, като Матеуш Нунеш, Фил Фодън и Мануел Аканджи се завръщат.

Джак Стивънс пък се завръща след наказание за „светците“, а Адам Лалана заменя Джо Арибо в средата. Така Лалана прави втори старт през сезона в Англия. 

Рубен Диаш стреля към вратата на гостите след 4 минути игра в Манчестър, но Аарън Рамсдейл улови без проблеми. В петата минута обаче "гражданите" взеха аванс в срещата. Те разиграха постепенно през средата наляво, а Матеуш Нунеш центрира отляво към Ерлинг Халанд, който надигра Ян Беднарек и отблизо даде аванс на шампиона.

Попадението поуспокои домакините, които предадоха контрола на топката при "светците", а Хосеп Гуардиола върна своя отбор в собствената му половина. Три преди края след карамбол топката се озова в набиращия скорост Халанд. Той стреля, но Стивънс го блокира с крак. Три преди края Савиньо центрира отдясно, а топката беше изчистена към Гвардиол. Той пусна за Ковачич, чийто мощен шут беше париран от Рамсдейл.

Guilliver/GettyImages
56 снимки

В добавеното време на първата част "светците" имаха отличен шанс да изравнят резултата. Камерън Арчъч се понесе след дълъг пас вляво и реши сам да завършва атаката с левия крак, ала топката срещна напречната греда на Едерсон. 20 секунди след подновяването Арчър сбърка в средата на терена, а Савиньо открадна и подаде към Фил Фодън. Англичанинът шутира силно с левия крак, но встрани от вратата на южняците.

В 50-ата минута Халанд на два пъти стреля с глава към вратата на Саутхемптън. Първо той стреля от корнер, а Ян Беднарек изби от голлинията, а при втория вече Рамсдейл улови удара на норвежката суперзвезда на "небесносините". Веднага след това Адам Армстронг получи вдясно и финтира Гвардиол, за да стреля с левия крак, а Едерсон улови.

Седем след подновяването Савио намери отлично с подаване Халанд, който стреля с левия крак от няколко метра, но той не успя да уцели вратата. След малко повече от час игра Савио за пореден път откри Ерлинг Халанд, а той отново "избяга" от Беднарек, за да стреля с глава, но не уцели вратата на "светците" и в тази ситуация.

Четири преди края швейцарецът Аканджи опита силен удар от разстояние, но Рамсдейл спаси уверено. В добавеното време на срещата Халанд излезе сам срещу Рамсдейл, но бившият страж на Арсенал се справи великолепно в тази ситуация и спаси.

Манчестър Сити: Едерсон, Люис, Аканджи, Диаш, Гвардиол, Ковачич, Бернардо, Нунеш, Савиньо, Фодън, Халанд

Саутхемптън: Рамсдейл, Стивънс, Харууд-Белис, Беднарек, Уокър-Питърс, Манинг, Даунс, Лалана, Диблинг, Фернандес, Арчър